Ważnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest dieta. Zalecenia żywieniowe muszą być dostosowane do stadium choroby. W okresie osłabienia objawów osobę chorą obowiązuje dieta łatwostrawna i niskotłuszczowa.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta i jej rola
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest nieswoistym procesem zapalnym obejmującym błonę śluzową jelita grubego o przebiegu przewlekłym. Choroba charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji, czyli ustąpienia objawów choroby. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego pełni ważną rolę w leczeniu tego schorzenia. Stosowanie się do zaleceń żywieniowych zależnych od okresu choroby pozwala łagodzić objawy oraz zmniejsza ryzyko niebezpiecznych dla zdrowia powikłań. Objawami towarzyszącymi chorobie są m.in.: utrata apetytu, spadek masy ciała, biegunka z domieszką krwi i śluzu, gorączka, wzdęcia brzucha. U chorych często rozwija się niedokrwistość. Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego ma również na celu zapewnić prawidłowy stan odżywienia chorego, czyli zapobiegać niedożywieniu. Ważne jest również wyrównywanie niedoborów pokarmowych, m.in. żelaza, którego zbyt mała ilość przyczynia się do niedokrwistości.
Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – zalecenia żywieniowe w okresie remisji
Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie remisji, czyli ustąpienia objawów choroby powinna być lekkostrawna. Oznacza to konieczność wyeliminowania z żywienia produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który działa drażniąco na przewód pokarmowy i pobudza pracę jelit. Produktami przeciwwskazanymi w diecie przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego ze względu na wysoką zawartość błonnika są surowe warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: pieczywo razowe i żytnie, kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron, otręby pszenne. Z produktów zbożowych stanowiących główne źródło energii, w żywieniu osoby chorej mogą pojawić się: pieczywo jasne, pszenne, suchary, biszkopty, jasne makarony (z mąki pszennej), drobna kasza (np. manna, jęczmienna), biały ryż. U większości chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego pojawia się nietolerancja mleka i innych produktów mlecznych, dlatego najczęściej eliminuje się je z żywienia. W jadłospisie mogą pojawić się jaja kurze gotowane na miękko oraz omlety bądź jajecznica na parze, niedozwolone jest smażenie na oleju, a tym bardziej na maśle. Wskazane jest jedzenie chudych ryb, np. dorsza lub leszcza. Należy unikać ryb tłustych, konserwowych, marynowanych oraz wędzonych.
Nieswoiste zapalne choroby jelit, czyli co? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Niedozwolone jest jedzenie produktów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takich jak: tłuste rodzaje mięs (np. baranina), podroby, smalec, łój, słonina, boczek oraz konserwy mięsne. W diecie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego dozwolone są gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce. Nie można ich jeść w postaci surowej, gdyż zawierają wówczas duże ilości błonnika pokarmowego. Należy unikać warzyw wzdymających i mogących powodować wzdęcia, do których zalicza się: kalafior, brokuły, kapusta, kalarepa, rzodkiew, brukselka.
Przeciwwskazanymi owocami są czereśnie i gruszki. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego nie dopuszcza jedzenia produktów wysoko przetworzonych, żywności typu fast food, a także picia słodzonych napojów gazowanych, alkoholu oraz napojów z kofeiną.
Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – jak przygotowywać potrawy?
W diecie na wrzodziejące zapalenie jelita grubego niedozwolonymi technikami przyrządzania potraw są: smażenie, duszenie z obsmażaniem, tradycyjne pieczenie z dodatkiem tłuszczu. Posiłki powinny charakteryzować się łatwą przyswajalnością, strawnością i dostępnością składników odżywczych. Potrawy zaleca się gotować w wodzie lub na parze, grillować lub piec bez dodatku tłuszczu (np. w folii, pergaminie) oraz dusić z pominięciem etapu obsmażania. Ważne jest również przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie potraw. Dania można spulchniać poprzez dodanie do nich namoczonej bułki pszennej lub ubitych białek jaj.
Dlaczego tak trudno zdiagnozować choroby jelit? Dowiesz się tego z filmu:
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu choroby
Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie zaostrzenia, czyli nasilenia objawów choroby, różni się od tej stosowanej w okresie remisji. Zaostrzenie choroby często wiąże się z koniecznością hospitalizacji osoby chorej i wdrożeniem żywienia pozajelitowego, czyli drogą dożylną. Doustnie choremu podaje się diety przemysłowe ubogoresztkowe, czyli ubogie w błonnik pokarmowy. W okresie ustępowania objawów choroby do żywienia wprowadza się produkty naturalne i nisko przetworzone. Rozpoczyna się od diety płynnej – choremu podaje się słabą herbatę, napar z mięty lub rumianku, galaretkę z czarnych jagód bez cukru, słaby rosół. Dozwolone są również: marchewka puree, a następnie sucharki, jajko gotowane na miękko, biały ryż, bułka pszenna, ziemniaki puree, chude, mielone, gotowane mięso drobiowe i cielęce, a także z chudych ryb (np. dorsza, mintaja, pstrąga). Po ustąpieniu objawów choroby zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego.