Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?

Getty Images

Co oznacza określenie nori? Jest to japońska nazwa dla różnych, jadalnych gatunków wodorostów. Jakie mają one właściwości i zastosowanie? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Czy wiesz, czym dokładnie są wodorosty nori? Są to produkty spożywcze, dostępne przeważnie w wersji cienkich, sprasowanych arkuszy. Z czego powstają? Z poszatkowanych glonów. W jakiś sposób? Najpierw zostają one osuszone, a następnie wyprasowane arkusze podpieka się. Warto wiedzieć, że można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje wodorostów nori - yaki nori (prażone na sucho), ajitsuke nori (przyprawione i suche) oraz tsukadani nori (przyprawione i mokre). Niekiedy na etapie produkcji dodaje się do nich przyprawy.

Przeczytaj też: Algi morskie: rodzaje, zastosowanie i właściwości

Wodorosty nori – właściwości

Jakie właściwości posiadają wodorosty nori? Przede wszystkim są one bogatym źródłem wielu składników mineralnych, występujących w morskiej wodzie. Dodatkowo nasz organizm łatwo je przyswaja. Spożywając algi dostarczamy więc naszemu organizmowi spore dawki białka, żelaza, jodu, cynku fosforu, magnezu, miedzy i błonnika. Poza tym wraz z wodorostami nori spożywasz witaminę A, C i te z grupy B. Dodatkowo również antyoksydanty, dzięki którym twoja skóra dłużej wygląda młodo, a i zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Co ważne produkty też zawierają duże ilości sodu (szczególnie w wersji prasowanej), a co za tym idzie osoby z nadciśnienie nie powinnym spożywać ich w dużych dawkach.

Przeczytaj też: Maska algowa – działanie, zastosowanie, właściwości

Wodorosty nori – zastosowanie. Sprawdź, do czego można ich używać

Wiesz już, dlaczego warto spożywać wodorosty nori, więc zastanówmy się teraz, do czego można ich używać? Na to pytanie jest tylko jedna właściwa odpowiedź, a mianowicie… do jedzenia. Zaznaczmy, że jest to charakterystyczny składnik kuchni azjatyckiej. Miłośnicy sushi wiedzą, że płaty tych wodorostów wykorzystuje się przeważnie do zawijania rolek z ryżem i dodatkami. Jednakże są one również elementem składowym koreańskiego gimbap. Azjaci przygotowują z nich też prażone chipsy i produkują z nich kombu i wakame, czyli różnego rodzaju wodorosty o nietypowym smaku i zapachu.

Zobacz też film: Naturalnie! - algi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni