Algi morskie należą do glonów, będących organizmami jedno- lub wielokomórkowymi, w związku z czym nie należą do roślin. W ostatnich latach algi przypisano do kategorii superfoods (superżywności), ze względu na ich prozdrowotne właściwości.
Algi morskie: rodzaje
Algi morskie są glonami nadającymi się do spożycia przez ludzi. Wyróżnia się: brunatnice, zielenice, krasnorosty oraz mikroalgi. W większości glony jadalne są wodorostami morskimi. W ostatnich latach stają się popularnymi produktami spożywczymi, znanymi jako spirulina czy chlorella.
Spirulina
Mianem spiruliny określa się sinice należące do rzędu oscillatoriales. Jak informują dietetycy, ich przyswajalność z postaci gotowej do spożycia wynosi od 85 do 95%.
Spirulina wyróżnia się wysoką zawartością białka, wynoszącą nawet 70% suchej masy sinic. Poza tym jest bogactwem beta-karotenu, magnezu oraz witamin z grup K, A, B, C, D, E, jednak wbrew niektórym opiniom pochodząca z niej witamina B12 nie jest dobrze przyswajana przez organizm.
Algi oscillatoriales są wykorzystywane w suplementach żywieniowych, do produkcji kosmetyków oraz jako pokarm dla glonożernych ryb akwariowych. Mają działanie detoksykacyjne i są szczególnie polecane osobom palącym papierosy, długotrwale stosującym leki. Działają stymulująco na układ immunologiczny, przyczyniając się do wzrostu odporności. Uznaje się, że działają osłonowo na błonę śluzową żołądka.
Niestety spirulina z niektórych hodowli przemysłowych może zawierać glin, który jest niebezpiecznym i toksycznym związkiem.
Chlorella
Chlorella należy do należy do gromady zielenic, a jej najczęściej występującym gatunkiem jest chlorella zwyczajna. Ten rodzaj alg składa się głównie z jądra oraz bardzo dużych ilości chlorofilu (uważa się, że chlorelle zawierają go więcej niż jakikolwiek inny glon, a nawet jakakolwiek roślina). To właśnie za jego sprawą mają głęboki, zielony kolor oraz właściwości prozdrowotne.
Chlorella jest bogata w witaminy z grupy B, A, C, kwas foliowy, aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, kwas nukleinowy oraz cukry. Podobnie jak spirulina, zaliczana jest do żywności typu superfoods, czyli substancji zawierających możliwie największą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów w 100 g produktu.
Stosowanie chlorelli sprzyja regeneracji oraz oczyszczaniu organizmu. W tradycyjnej medycynie chińskiej alga ta była uznawana za podstawową substancję detoksykującą. Obecnie stosuje się ją w fitoterapii, by oczyścić wątrobę i pozostałe narządy z nadmiaru metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Zdolności regeneracyjne chlorella zawdzięcza czynnikowi wzrostu chlorelli (z ang. chlorella growth factor – CGF), który pozwala jej na szybki i nieustanny rozrost (ten rodzaj alg mnoży się czterokrotnie w ciągu ok. 20 godzin). Regularne spożywanie chlorelli pozwala na przyspieszenie tempa regeneracji uszkodzonych tkanek i gojenie się ran. Dzięki właściwościom oczyszczającym glon znalazł zastosowanie w zwalczaniu nieprzyjemnego zapachu z ust. Część zwolenników stosowania alg morskich uważa, że spożycie chlorelli na kilka godzin przed konsumpcją alkoholu może przyczynić się do zmniejszenia jej niechcianych następstw, czyli kaca.
Uznaje się, że chlorella ma właściwości antynowotworowe. Odmiana Chlorella pyrenoidosa jest zalecany szczególnie w profilaktyce raka piersi. Z kolei gatunki alg morskich Chlorella ellipsoidea oraz Chlorella vulgaris mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów jelita grubego.
Algi morskie przyczyniają się do poprawy działania układu immunologicznego oraz komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej, zapobiegając infekcjom wirusowym oraz bakteryjnym.
Algi morskie są doskonałym środkiem na poprawę trawienia, za co odpowiadają związki, które przyspieszają w jelitach tempo rozwoju bakterii z grupy Lactobacillus. Regularne stosowanie alg morskich przyczynia się do poprawy wchłaniania składników odżywczych pochodzących z innych potraw. Algi morskie, a w szczególności odmiany chlorelli, są pomocne w walce z zaparciami oraz zatruciami pokarmowymi. Podobnie jak spirulina, chlorella jest bogatym źródłem białka, ponieważ w 100 g tego produktu znajduje się aż 58 g pełnowartościowego (zawierającego aminokwasy egzogenne) białka, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana w diecie wegetariańskiej.