Tematu wodorostów kombu nie możemy zacząć inaczej, aniżeli od wytłumaczenia co konkretnie kryje się pod tą nazwą. A zatem? Chodzi po prostu o surowiec kulinarny, który powstaje z kilku rodzajów alg. Gdzie go przeważnie spotkamy? Na talerzach z potrawami kuchni azjatyckiej. Jaki smak gwarantują? Słony. Kombu mają mięsistą konsystencję. Dodajmy, że na ich suszonej wersji możesz zobaczyć czasami białe plamki. Czy to oznacza zepsuty produkt? Nic z tych rzeczy. Jest to sól, która pełni rolę naturalnego preparatu konserwującego. Gdzie kupić te wodorosty? Kombu możesz nabyć w sklepach stacjonarnych, jak i onlinowych, posiadających w swojej ofercie produkty do tworzenia dań kuchni azjatyckiej, a także tych z ekologiczną żywnością.
Przeczytaj też: Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?
Wodorosty kombu – właściwości
Jeśli mowa o zdrowotnych właściwościach kombu, należy zacząć od tego, że wodorosty są bogatym źródłem witamin: A, C, z grupy B oraz D. Dodatkowo zawierają w sobie spore dawki wapnia, magnezu, fosforu, potasu białka czy błonnika. W związku z czym pomagają zmniejszać skutki negatywnego wpływu czynników środowiskowych, takich jak na przykład zanieczyszczone powietrze, a także poprawiają kondycję włosów i skóry. Ponadto mówi się, że wodorosty te zapobiegają twardnieniu tętnic i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Są też dobrym produktem dla diabetyków. Specjaliści nie mają również wątpliwości, że algi kombu korzystnie działają na tarczycę oraz mózg. Eksperci przypuszczają także, że kombu minimalizują wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Wodorosty kombu – zastosowanie
Jak już wspomnieliśmy, kombu przede wszystkim używa się w kuchni azjatyckiej. Do czego dodaje się ten produkt? Głównie do zup, warzyw, dań z ryżem, potraw jednogarnkowych czy omletów. Niektórzy używają też mieszanki alg kombu (mielonych) z miodem i w ten sposób leczą astmę oraz kaszel.
Jak gotować kombu?
Warto wiedzieć, że ten rodzaj wodorostów możesz jeść na surowo lub też w wersji pieczonej czy podsmażanej. Wybierasz opcję z piekarnika? Włóż algi do pieca (rozgrzanego do 200 stopni) na kilka minut i nie namaczaj wcześniej w wodzie. Smażysz kombu? Trzymaj się tych samych zasad. A co jeśli chcesz je ugotować w garnku? Wówczas namocz je wcześniej, a później trzymaj w garnku przez godzinę.
Zobacz też film: Naturalnie! - algi