Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wodorosty kombu - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Wodorosty kombu - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?

Getty Images

Wodorosty kombu to źródło witamin i minerałów. Jakie jeszcze właściwości posiadają i jakie jest ich zastosowanie? Odpowiedzi między innymi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Tematu wodorostów kombu nie możemy zacząć inaczej, aniżeli od wytłumaczenia co konkretnie kryje się pod tą nazwą. A zatem? Chodzi po prostu o surowiec kulinarny, który powstaje z kilku rodzajów alg. Gdzie go przeważnie spotkamy? Na talerzach z potrawami kuchni azjatyckiej. Jaki smak gwarantują? Słony. Kombu mają mięsistą konsystencję. Dodajmy, że na ich suszonej wersji możesz zobaczyć czasami białe plamki. Czy to oznacza zepsuty produkt? Nic z tych rzeczy. Jest to sól, która pełni rolę naturalnego preparatu konserwującego. Gdzie kupić te wodorosty? Kombu możesz nabyć w sklepach stacjonarnych, jak i onlinowych, posiadających w swojej ofercie produkty do tworzenia dań kuchni azjatyckiej, a także tych z ekologiczną żywnością.

Przeczytaj też: Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie. Do czego można ich użyć?

Wodorosty kombu – właściwości

Jeśli mowa o zdrowotnych właściwościach kombu, należy zacząć od tego, że wodorosty są bogatym źródłem witamin: A, C, z grupy B oraz D. Dodatkowo zawierają w sobie spore dawki wapnia, magnezu, fosforu, potasu białka czy błonnika. W związku z czym pomagają zmniejszać skutki negatywnego wpływu czynników środowiskowych, takich jak na przykład zanieczyszczone powietrze, a także poprawiają kondycję włosów i skóry. Ponadto mówi się, że wodorosty te zapobiegają twardnieniu tętnic i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Są też dobrym produktem dla diabetyków. Specjaliści nie mają również wątpliwości, że algi kombu korzystnie działają na tarczycę oraz mózg. Eksperci przypuszczają także, że kombu minimalizują wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Przeczytaj też: Cholesterol LDL - dieta, aktywność fizyczna - sposoby na obniżenie złego cholesterolu

Wodorosty kombu – zastosowanie

Jak już wspomnieliśmy, kombu przede wszystkim używa się w kuchni azjatyckiej. Do czego dodaje się ten produkt? Głównie do zup, warzyw, dań z ryżem, potraw jednogarnkowych czy omletów. Niektórzy używają też mieszanki alg kombu (mielonych) z miodem i w ten sposób leczą astmę oraz kaszel.

Jak gotować kombu?

Warto wiedzieć, że ten rodzaj wodorostów możesz jeść na surowo lub też w wersji pieczonej czy podsmażanej. Wybierasz opcję z piekarnika? Włóż algi do pieca (rozgrzanego do 200 stopni) na kilka minut i nie namaczaj wcześniej w wodzie. Smażysz kombu? Trzymaj się tych samych zasad. A co jeśli chcesz je ugotować w garnku? Wówczas namocz je wcześniej, a później trzymaj w garnku przez godzinę.

Przeczytaj też: Glony wakame – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Przykładowe przepisy na dania z glonami wakame

Zobacz też film: Naturalnie! - algi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?