Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda z solą – jakie ma właściwości? Jak ją stosować?
menu
Polub nas na Facebooku

Woda z solą – jakie ma właściwości? Jak ją stosować?

Woda z solą

Fot: eskaylim / gettyimages.com

Woda z solą jest formą oczyszczania organizmu z toksyn. Działa podobnie jak woda z cytryną i miodem. Do przygotowania roztworu najczęściej stosuje się sól himalajska. Zwolennicy tej kuracji zalecają ją zwłaszcza osobom np. z nadciśnieniem. Solne płukanki to również sprawdzony sposób na bolące gardło.

Woda z solą zyskała popularność dopiero niedawno. Uważa się, że sól himalajska rozpuszczona w wodzie pozwala na uzupełnienie minerałów, poprawia pracę układu pokarmowego (stąd zaleca się picie jej na czczo) i jest środkiem ułatwiającym pozbywanie się toksyn z organizmu.

Woda z solą do picia

Zanim ktoś zdecyduje się włączyć do codziennej diety wodę z solą, musi pamiętać, że substancja ta, niezależnie od rodzaju, w większości składa się z sodu. Związek ten przyjmowany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się m.in. do nadciśnienia tętniczego, zaburzenia pracy nerek, a nawet zawału serca czy udaru mózgu. Sól nie jest pożądaną w diecie substancją, a dodatkowo znajduje się w wielu gotowych produktach, zwłaszcza tych przetworzonych, np. we wszelkiego typu jedzeniu konserwowanym.

Przeciętny człowiek i tak spożywa ją w zbyt dużych ilościach, wobec czego dodawanie jej do pitej na czczo szklanki wody nie wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Znacznie lepiej skorzystać z podobnego działania cytryny i miodu, które nie tylko usuwają toksyny, ale także poprawiają kondycję układu odpornościowego i dostarczają wiele cennych pierwiastków i witamin

Czy sól jest zdrowa? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Czy sól jest zdrowa? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Woda z solą himalajska

Sól himalajska rozpuszczona w wodzie stanowi coraz popularniejszy napój. Jej główną zaletą jest to, że, w odróżnieniu od tradycyjnej soli kuchennej, nie zawiera zanieczyszczeń związanych z procesem jej przetwarzania i znajduje się w niej ponad 80 cennych mikroelementów. Pierwiastki takie jak sód, magnez, cynk, żelazo i wapń pełnią wiele kluczowych ról w organizmie. Ich niedobory zawsze powinny być na bieżąco uzupełniane, aby nie doprowadzić do niebezpiecznych schorzeń. Ponadto różowa sól himalajska ma właściwości odtruwające, co wykorzystuje się przy usuwaniu zalegających w narządach toksyn. Woda z jej dodatkiem jest zalecana jako forma wspomagania terapii zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego i procesów związanych z właściwym metabolizmem.

Sól himalajska przez wielu specjalistów od żywienia uważana jest za najzdrowszą na świecie. Oryginalnie pochodzi z Pakistanu, gdzie jej zalety wykorzystywane są od wieków nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Jej złoża znajdują się około 500 m pod ziemią. Wydobywana jest ręcznie, przez co jest produktem wolnym od zanieczyszczeń związanych z procesem jej obróbki i przetwarzania. Poza tym, że posiada charakterystyczną barwę, którą zawdzięcza obecności nadtlenku żelaza, w większości przypadków nie różni się od tradycyjnej soli kuchennej. Należy pamiętać, że, jak każdy rodzaj soli, spożywana w nadmiarze szkodzi, a zawarte są w niej nie tylko związki o działaniu prozdrowotnym. W przebadanych próbkach badacze odkryli też wiele pierwiastków szkodliwych dla organizmu.

Woda z solą na gardło

Stosowanie płukanki w postaci wody z solą na gardło i chrypkę jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż jej picie. Solanka jest jednak skuteczna tylko wtedy, kiedy ma wysokie stężenie, co z kolei może spowodować dodatkowe podrażnienie śluzówki i nasilić ból. Roztwór o niskim stężeniu będzie znacznie bezpieczniejszy, ale przez to zdecydowanie mniej skuteczny. Znacznie lepiej w takich przypadkach wykorzystać sodę, która ma dodatkowo działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Wystarczy łyżeczkę proszku rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody i tak przygotowanym roztworem płukać gardło 3 lub 4 razy dziennie. Należy pamiętać, że nie jest wskazane charakterystyczne energiczne i długie „gulgotanie”, które może podrażnić śluzówkę.

Woda z solą na przeczyszczenie

Znana jest także kuracja wykorzystująca wodę z gorzką solą na przeczyszczenie. Jest to najtańsza forma terapii oczyszczającej jelita, stosowana przez wiele osób z racji ceny i w miarę szybkiego oraz bardzo dokładnego efektu. Sól gorzka, czyli siarczan magnezu, jest dostępna w każdej aptece. Ma dość intensywne działanie. Charakterystyczną jej cechą jest to, że absorbuje wodę z organizmu i umożliwia dokładne oczyszczenie jelit po kilku do kilkunastu godzin po wypiciu mieszanki. Do jej przygotowania wystarczy połączyć 1 płaską łyżeczkę soli ze szklanką letniej wody. Płyn jest od razu gotowy do spożycia, a czas działania zależy od danego organizmu – niekiedy efekt wystąpi po około 2 godzinach, a w niektórych przypadkach po np. 10. Kuracji z użyciem siarczanu magnezu nie należy stosować codziennie. Wystarczy włączyć do jadłospisu herbaty ziołowe o podobnym działaniu, które regularnie stosowane pomagają utrzymać prawidłową pracę jelit. Kuracja z użyciem soli zalecana jest raz na jakiś czas.

Jakie są rodzaje soli i która z nich jest najzdrowsza? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Która sól jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?