Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
menu
Polub nas na Facebooku

Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?

imbir

Fot: Lecic / gettyimages.com

Woda z imbirem znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Wspomaga także skuteczność wielu procesów leczniczych, a nawet zapobiega licznym chorobom. Wskazana jest do stosowania przy dolegliwościach ciążowych. Zaleca się picie jej około litra dziennie.

Od kilku lat imbir na nowo zyskał na znaczeniu. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza woda z imbirem. Do jej przyrządzenia można wykorzystać świeży korzeń lub suszony imbir. Przyprawę tę można kupić w większości supermarketów, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w warzywniakach. Największym producentem imbiru na świecie są Indie. Zaleca się częste spożywanie wody z imbirem ze względu na jej zdrowotne właściwości.

Właściwości imbiru

Imbir jest cennym składnikiem wykorzystywanym we wszystkich kuchniach świata. Używa się go do przyprawiania dań i napojów ze względu na jego zapach. Znany jest też ze swych walorów smakowych. Zawiera olejek eteryczny zingiberol, który nadaje mu intensywny, oryginalny aromat. Z kolei substancje żywicowe, jak gingerol i zinferon, zapewniają lekko gorzki smak. Imbir zawiera podstawowe składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne (cynk, żelazo, miedź, mangan, sód, wapń, fosfor, magnez, potas).

Zobacz film: Jak wybrać najlepszy imbir? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Woda z imbirem i cytryną - przepis. Jak zrobić?

Jednym z bardziej znanych sposobów wykorzystania tej przyprawy jest woda z imbirem. Podstawowa wersja tego napoju to niegazowana woda mineralna ze świeżo startym lub pokrojonym korzeniem imbiru. Znane są jej różne modyfikacje. Pierwsza to ciepła woda z cytryną i imbirem. Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Należy wymieszać 1,5 l wody z pokrojonym w cienkie plasterki czterocentymetrowym kawałkiem korzenia świeżego imbiru i cytryną, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu. Inne znane połączenie stanowi woda z cynamonem i imbirem. Obie przyprawy mogą mieć postać sproszkowaną. 

Woda z imbirem, cytryną, cynamonem i miodem na czczo

Obecnie największą popularnością cieszy się woda z cytryną, imbirem, cynamonem i miodem. Do jej przygotowania potrzebne jest 250 ml wody o pokojowej temperaturze, łyżka naturalnego miodu, sok z połówki cytryny, łyżeczka cynamonu i łyżeczka startego imbiru. Wodę z imbirem najlepiej pić na czczo, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem, stąd też określa się ją jako poranny napój zdrowotny.

Woda z imbirem na odchudzanie

Woda z cytryną i imbirem stosowana jest powszechnie na odchudzanie. Stanowi nieocenioną pomoc w dbaniu o linię, jeśli zostanie odpowiednio wsparta aktywnością fizyczną i odpowiednią dietą. Połączenie to aktywuje proces termogenezy, odpowiedzialny za spalanie tłuszczów. Redukuje ilość tkanki tłuszczowej okolic łonowych i wpływa korzystnie na uzyskanie płaskiego brzucha. Imbir ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania śliny i soku żołądkowego. Picie wody z cytryną i imbirem przyspiesza metabolizm i stymuluje organizm do samooczyszczenia się z toksyn. Dzienne spożywanie co najmniej litra przez pół roku gwarantuje całkowite oczyszczenie organizmu.

W związku z powyższym woda z imbirem i cytryną to skuteczny sposób na odchudzanie. Stosowana na co dzień pozwala przeciwdziałać nadwadze i podjąć skuteczną walkę z nadliczbowymi kilogramami. (Imbir na odchudzanie)

Zobacz film: Zalety świeżego imbiru. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Właściwości i działanie wody z imbirem

Woda z imbirem posiada liczne cenne właściwości. Imbir zalicza się przecież do najstarszych przypraw i roślin leczniczych świata, a w chińskim ziołolecznictwie jest uznawany za jedno z „trzech wielkich źródeł mocy”.

Woda imbirowa jest ceniona z powodu swych właściwości rozgrzewających, z których korzysta się zwłaszcza przy przeziębieniu i zapaleniu płuc. Działa żółciopędnie i rozkurczowo. Natychmiast pomaga przy wzdęciach, zgadze i niestrawności. Zaleca się jej picie po spożyciu tłustych posiłków. Łagodzi mdłości i przeciwdziała wymiotom. Stąd też powinna być pita przez przyszłe mamy na początkowym etapie ciąży i osoby zmagające się z chorobą lokomocyjną. (Imbir na przeziębienie)

Woda z imbirem działa także na migreny. Specjaliści donoszą, że regularne spożywanie wody z imbirem i cytryną zmniejsza liczbę ataków intensywnego bólu głowy. Badacze podkreślają jej właściwości przeciwbakteryjne i aktywność przeciwutleniającą. Przyspiesza krążenie, dzięki czemu rozgrzewa zimne stopy i dłonie.

Jaką wodę lubisz najbardziej?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Picie wody z imbirem łagodzi objawy wywołane przez wrzody żołądka i dwunastnicy czy chorobę refluksową. Napój ten posiada właściwości hipoglikemiczne (zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę i zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelit). Ma działanie hipolipemiczne. Jego spożycie poprawia profil lipidowy we krwi – reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza zlepianie płytek krwi (działanie przeciwpłytkowe), dzięki czemu chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Wiele doniesień naukowych sugeruje także, że napój ten wywiera wiele bezpośrednich i pośrednich skutków na ciśnienie krwi i tętno. Jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację.

Woda z cytryną i imbirem ma zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ma także działanie przeciwzapalne. Regularnie spożywana hamuje rozwój wolnych rodników. Łagodzi ból w chorobie zwyrodnieniowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów, regeneruje i chroni chrząstkę stawową. Może być stosowana w łagodzeniu dolegliwości związanych z miesiączkowaniem.

Zaleca się płukanie bolącego gardła miksturą zawierającą wodę, imbir i cytrynę, która odkaża jamę ustną i łagodzi infekcje błony śluzowej. Pomaga udrożnić drogi oddechowe. Jest to też skuteczny środek na plamki na skórze.

Zobacz film: Rozgrzewająca moc imbiru. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Bibliografia:

1. Hahn-Hubner M., Imbir - najstarszy środek przeciwbólowy świata, Sulejówek, Wiedza i Praktyka, 2017.

2. Heidbohmer E., Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z, Białystok, Vital, 2016.

3. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2016, XLIX(1), s. 57-63.

4. Grys A., Łowicki Z., Parus A., Właściwości lecznicze imbiru (Zingiber officinale Roscoe), „Postępy Fitoterapii”, 2010, 1, s. 42-45.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
806
18
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni