Polub nas na Facebooku
Czytasz: Właściwości i działanie miodu akacjowego. Miód a cukrzyca
menu
Polub nas na Facebooku

Właściwości i działanie miodu akacjowego. Miód a cukrzyca

miód akacjowy

Fot. morisfoto / Getty Images

Miód akacjowy, najjaśniejszy ze wszystkich gatunków miodów, jest szczególnie zalecany w chorobach układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych warto go stosować w stanach przemęczenia i osłabienia. Można go podawać także w łagodnych postaciach cukrzycy.

Jako jeden z nielicznych rodzajów miodów miód akacjowy ma charakterystyczną jasnosłomkową barwę. W formie płynnej (czyli w postaci tzw. patoki) staje się prawie bezbarwny, natomiast po skrystalizowaniu może mieć kolor kremowy czy wręcz biały. Pachnie kwiatami akacji, jest bardzo słodki i mdły w smaku – uważa się, że jest jednym z najsłodszych miodów, dlatego przypadnie do gustu amatorom słodyczy. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy bardzo wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy.

Miód akacjowy pozyskuje się z robinii akacjowej (inaczej określanej robinią białą i grochodrzewem akacjowym, łac. Robinia pseudoacacia), gatunku drzew należących do rodziny bobowatych. Pszczelarze nazywają ją białą lipą bądź białą akacją. Jest rośliną miododajną – miód uzyskuje się w okresie kwitnienia (albo po jego zakończeniu). Robinia akacjowa pochodzi z Ameryki Północnej, z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie zamieszkane kontynenty świata. Kwiaty robinii są białe z żółtą plamką, o intensywnym zapachu. Uchodzą za surowiec zielarski, zawierają bowiem kwasy organiczne, flawonoidy, olejki eteryczne, cukry, garbniki, sole mineralne (w niewielkiej ilości).

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Miód akacjowy – właściwości

Składniki miodu akacjowego czynią z niego źródło cennych związków dla zdrowia. Szczególnie dobroczynnie miód akacjowy wpływa na żołądek i układ pokarmowy, drogi oddechowe oraz układ moczowy.

Najważniejsze właściwości lecznicze miodu akacjowego:

  1. Pomaga w przypadku zmęczenia i spadku energii, ponieważ stanowi bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.
  2. Ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe.
  3. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest pomocny w przypadku zaburzeń żołądkowych.
  4. Jest polecany w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego.
  5. Działa uspokajająco.
  6. Pomaga leczyć infekcje układu oddechowego (w tym kaszel) oraz przeziębienie.
  7. Jest wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeń dwunastnicy.
  8. Chroni organizm przed tworzeniem się kamieni.
  9. Wspiera funkcjonowanie wątroby.
  10. Działa leczniczo w stanach osłabienia fizycznego i psychicznego.
  11. Pomaga leczyć choroby bakteryjne nerek.
  12. Działa osłonowo na układ moczowy.
  13. Chroni żołądek przed działaniem nadmiernej ilości soków trawiennych.
  14. Pomaga na refluks.
  15. Usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  16. Jest zalecany w stanach zapalnych jelit.
  17. Wzmacnia odporność organizmu.
  18. Może leczyć bezsenność.

Miód akacjowy zawiera więcej sacharozy niż pozostałe miody nektarowe. Z tego względu spożycie go w zbyt dużej ilości naraz może spowodować uczucie drapania w gardle. Miód akacjowy jest polecany dzieciom, które skończyły rok (zaczynając od małych ilości, np. od 0,5 łyżeczki). Jego słodki smak z pewnością przypadnie najmłodszym do gustu.

Miód akacjowych dla diabetyków

Jest to właściwie jedyny miód, który można podać osobom chorującym na cukrzycę w lekkiej postaci. Diabetycy powinni eliminować z diety rafinowany cukier – dobrym zamiennikiem staje się właśnie miód akacjowy. Zaleca się jednak, aby osoby chorujące na cukrzycę przed włączeniem miodu akacjowego do diety skonsultowały się z lekarzem.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Zastosowanie miodu akacjowego

Leczniczo, w stanach chorobowych, miód akacjowy należy przyjmować 3 razy dziennie po 1–2 łyżki stołowe rozpuszczone w szklance ciepłej wody (godzinę przed albo godzinę po posiłku). Uwaga! Miodu nie należy łączyć z gorącym płynem, ponieważ w wysokiej temperaturze traci cenne właściwości. Jeśli miód akacjowy ma być dodatkiem do herbaty, napój trzeba najpierw przestudzić.

W przypadku kaszlu należy stosować miód akacjowy w większych ilościach (nawet 50 ml rozpuszczonych w 250 ml ciepłej wody albo w naparze przygotowanym z kwiatów malwy). Z kolei osoby mające problemy z zasypianiem i skarżące się na bezsenność mogą rozpuścić 1–2 łyżki miodu akacjowego w ciepłym mleku i wypić przed snem.

Miód akacjowy stosowany zewnętrznie może być remedium na problemy skórne, np. na spierzchnięte usta. Z kolei przykładanie miodu na rany przyspiesza proces gojenia. Miód akacjowy jest szczególnie skuteczny w leczeniu zakażeń wywołanych przez bakterie Gram-dodatnie, takie jak gronkowce czy paciorkowce. Również kosmetologia czerpie z cennych właściwości miodu akacjowego – jest on wartościowym składnikiem maseczek na twarz oraz włosy.

Do diety miód akacjowy warto włączyć zwłaszcza w okresie obniżonej odporności, czyli jesienią i zimą, a także w stanach osłabienia, przemęczenia i w przypadku chorób, na które miód akacjowy stanowi naturalne remedium.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
570
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?