Polub nas na Facebooku
Czytasz: WHO zaleca dużą ostrożność i czujność przy znoszeniu restrykcji
menu
Polub nas na Facebooku

WHO zaleca dużą ostrożność i czujność przy znoszeniu restrykcji

Grupa osób, która siedzi w pubie

Fot: Henrik Sorensen / gettyimages.com

Mimo że do końca pandemii jest jeszcze daleko, to część krajów zaczyna powoli wracać do normalności i znosi wprowadzone obostrzenia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jednak dużą ostrożność i czujność. Zbyt szybkie luzowanie obostrzeń może doprowadzić do wzrostu zachorowań.

Kolejne europejskie kraje zaczynają znosić obostrzenia wprowadzone wraz z wybuchem pandemii koronawirusa SARS-CoV-2. Mieszkańcy wielu miast mogą już swobodnie wychodzić z domu, mogą pójść do galerii handlowej czy do fryzjera. Mimo że działania rządów doprowadziły do tego, że wirus rozprzestrzenia się znacznie wolniej, to w ocenie WHO przy luzowaniu i znoszeniu kolejnych zakazów trzeba zachować bardzo dużą ostrożność. Zbyt szybki powrót do życia sprzed pandemii może spowodować, że liczba zachorowań na COVID-19 znowu zacznie rosnąć.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Kto wg. WHO może znosić restrykcje?

Tedros Adhanom Ghebreyesus, szef Światowej Organizacji Zdrowia, uważa, że wolne i konsekwentne znoszenie obostrzeń jest ważne, by chronić życie i ludzki dobytek. Jednak trzeba to robić bardzo ostrożnie. Bardzo ważne jest, aby rządy nie tylko stymulowały gospodarkę, ale także obserwowały to, jak zachowuje się wirus i w razie konieczności wprowadziły odpowiednie środki ostrożności, gdyby zaczęło przybywać nowych zakażeń.

W ocenie Światowej Organizacji Zdrowia na znoszenie restrykcji mogą sobie pozwolić tylko te kraje, które mają wirusa pod kontrolą, a ich służba zdrowia jest w stanie poradzić sobie z kolejnymi przypadkami zakażeń. Ale i one muszą być w tym bardzo ostrożne. Przykład Korei Południowej i Niemiec pokazuje, że wyciszenie pandemii nie oznacza, że została ona opanowana. W Korei konieczne było ponowne zamknięcie barów i klubów. Natomiast w Niemczech po zniesieniu zakazów chorych zaczęło przybywać.

Koronawirus - co trzeba o nim wiedzieć?

Dwa miesiące temu WHO ogłosiła, że koronawirus, który po raz pierwszy pojawił się pod koniec ubiegłego roku w Chinach, rozprzestrzenił się na cały świat i ma wymiar pandemii. Do tej pory w wyniku COVID-19 na świecie zmarło blisko 300 tys. osób. Liczba zakażonych przekroczyła 4 mln.

Koronawirus SARS-CoV-2 atakuje przede wszystkim układ oddechowy i prowadzi do ostrego zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach wywołuje niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19 należą wysoka gorączka, duszności, bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie, suchy kaszel oraz zaburzenie węchu i smaku.

Osoby, które mają takie objawy powinny bezzwłocznie skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanitarną.

Zobacz film i dowiedz się więcej o koronawirusie SARS-CoV-2:

Zobacz film: Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni