Polub nas na Facebooku
Czytasz: COVID-19 czy grypa? Prosty test zapachu i smaku pomaga odróżnić oba schorzenia. Można go zrobić nawet samemu
menu
Polub nas na Facebooku

COVID-19 czy grypa? Prosty test zapachu i smaku pomaga odróżnić oba schorzenia. Można go zrobić nawet samemu

Kobieta, która wącha kawę

Fot: wundervisuals / gettyimages.com

Anosmia, czyli utrata węchu to jeden z objawów COVID-19. Co ciekawe, może ona towarzyszyć niemal każdej infekcji wirusowej. Czy utarta węchu u pacjentów z COVID-19 jest inna niż u chorych na grypę? Okazuje się tak. Dzięki prostemu testowi można je odróżnić. 

Do najbardziej typowych objawów COVID-19 należą duszności, wysoka gorączka, suchy kaszel, osłabienie oraz bóle mięśni i stawów. U sporej części pacjentów pojawia się także utrata węchu. Mimo że objaw ten jest typowy dla innych infekcji wirusowych, to zdaniem badaczy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii jest on inny u chorych na COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Jak odróżnić COVID-19 od grypy?

Prof. Carl Philpott z Uniwersytetu Wschodniej Anglii postanowił sprawdzić, czy zaburzenie węchu, które pojawia się u chorych na COVID-19 różni się czymś od tego, które towarzyszy grypie czy zwykłemu przeziębieniu. Do eksperymentu zaprosił 30 ochotników: 10 z COVID-19, 10 z przeziębieniem i 10 zdrowych ludzi bez objawów przeziębienia lub grypy.

Badanie pokazało, że utrata węchu u pacjentów z COVID-19 była znacznie silniejsza niż u pozostałych uczestników eksperymentu. Pacjenci z infekcją wywołaną przez koronawirusa SARS-CoV-2 w ogóle nie rozpoznawali zapachów i smaków - w szczególności gorzkiego i słodkiego. W ocenie prof. Philpotta test smaku i zapachu może być pomocny w odróżnieniu COVID-19 od grypy czy zwykłego przeziębienia.

Co ciekawe, specjalista uważa, że taki test można wykonać samu w domu. Wystarczy sięgnąć po takie produkty, jak kawa, czosnek, pomarańcze lub cytryny i cukier. Podkreśla jednak, że takie domowe badanie nie zastąpi specjalistycznych testów wykrywających koronawirusa SARS-CoV-2.

Zobacz także: Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch i smak?

Dlaczego chorzy na COVID-19 tracą węch?

Tym zagadnieniem zajmują się m.in. badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w USA. Z pierwszych obserwacji naukowców wynika, że utrata węchu i smaku może mieć związek z jednym z enzymów, który występuje w organizmie człowieka.

Enzym ACE-2 występuje w dużych ilościach w tej części nosa, która odpowiada za rozpoznawanie i odbieranie zapachów. Badacze są zdania, że to właśnie on wchodzi w interakcję z wirusem. Przypuszcza się, że chorzy za jego sprawą tracą węch, a sam patogen łatwiej przenika i rozprzestrzenić się po organizmie. Czy tak jest faktycznie? Potwierdzić lub wykluczyć mają to kolejne badania.

Zobacz film i dowiedz się więcej o nowym koronawirusie:

Zobacz film: Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Źródło: 36,6

Koronawirus SARS-CoV-2 - jak się przed nim bronić?

Koronawirus SARS-CoV-2 atakuje przede wszystkim układ oddechowy. Infekcja nowym wirusem może doprowadzić do ostrego zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach przechodzi w niewydolność oddechowy.

Mimo że medycyna dalej szuka skutecznego leku i szczepionki na COVID-19, to nie jesteśmy całkiem bezsilni i przed wirusem można się skutecznie bronić. Jak? Przede wszystkim trzeba przestrzegać podstawowych zasad higieny - z częstym myciem rąk na czele. Dodatkowo należy unikać dużych skupisk ludzkich, trzymać dystans społecznych oraz zasłaniać usta i nos w pomieszczeniach lub w miejscach, gdzie zachowanie bezpiecznej odległości nie jest możliwe.

Źródło: BBC

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?