Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kobiety częściej tracą węch i smak z powodu koronawirusa
menu
Polub nas na Facebooku

Kobiety częściej tracą węch i smak z powodu koronawirusa

MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/getty images

Najczęściej zaburzenia węchu i smaku, spowodowane Covid-19 pojawiają się u młodych kobiet – tak wynika z badania, które przeprowadzono w pięciu hiszpańskich szpitalach. Co jeszcze oprócz płci determinuje tę dolegliwość?

Jak wynika z badań opublikowanych w European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, zaburzenia węchu i smaku spowodowane Covid-19, pojawiają się najczęściej u młodych kobiet.

Autorzy publikacji przeanalizowali dane 100 kobiet oraz 100 mężczyzn chorych na Covid-19, którzy nie wymagali hospitalizacji. Okazało się, że płeć może determinować utratę powonienia i smaku. Autorzy badania odnotowali, że u osób z zaburzeniami dotyczącymi obu tych narządów zmysłu przeważały kobiety, z odsetkiem na poziomie 63,5 proc.

Według autorów badania zmiany dotyczące powonienia zaobserwowano u 70 proc. spośród wszystkich badanych osób, a smaku - 65 proc.

Koronawirus - zaburzenia węchu i smaku

Z badania wynika, że liczba zainfekowanych, u których dochodzi do zaburzeń węchu i smaku, jest większa w przypadku młodszych pacjentów. Naukowcy wykazali, że wśród 200 badanych osób w różnym wieku utratę powonienia i smaku zaobserwowano stosunkowo najczęściej w grupie pacjentów z Covid-19 mających od 42 do 46 lat.

Wniosek na temat większej podatności młodszych osób na zaburzenia działania tych zmysłów jest zbieżny z opublikowanym na początku września studium w 15 hiszpańskich szpitalach, gdzie potwierdzono tę zależność na próbie blisko 1000 pacjentów z Covid-19.

Z badania opisanego w najnowszym wydaniu pisma Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology wynika, że zanik węchu nastąpił u 53 proc. pacjentów, zaś smak straciło 52 proc. badanych osób.

Zobacz film: Objawy koronawirusa

źródło:x-news

źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?