Polub nas na Facebooku
Czytasz: Testy na koronawirusa są zbyt czułe? Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję
menu
Polub nas na Facebooku

Testy na koronawirusa są zbyt czułe? Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję

Fot: CrispyPork / gettyimages.com

Najprostszym sposobem na rozpoznanie zakażania koronawirusem jest wykonanie testu PCR. Mimo że badanie jest bardzo wiarygodne, to zdaniem badaczy jest zbyt czułe i może wykrywać nawet martwe komórki wirusa. 

Szacuje się, że aż 80 proc. zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 przechodzi infekcję bezobjawowo. Zdaniem badaczy takie osoby po wykonaniu testu PCR otrzymują wynik pozytywny i zostaną zakwalifikowane jako zakażone, mimo że ich organizm poradził sobie z wirusem. W ocenie specjalistów obecnie stosowane testy są zbyt czułe i wykrywają nawet martwe fragmenty wirusa, a to może znacząco zaburzać statystyki zachorowań na COVID-19.

Jak rozpoznać infekcję wywołaną przez koronawirusa SARS-CoV-2?

Prof. Carl Heneghan, który uczestniczył w badaniach nad czułością testów uważa, że wykrycie "śladów" starego wirusa może częściowo wyjaśnić, dlaczego liczba nowych przypadków zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 w Wielkiej Brytanii ciągle rośnie, podczas gdy liczba przyjęć do szpitala pozostaje stabilna.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego pokazały, że powszechnie stosowane testy mające wykryć zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 wyłapują zarówno aktywnego wirusa, jak i jego martwe fragmenty, które nie stanowią już zagrożenia dla zdrowia. Zdaniem badaczy takie testowanie sprawia, że dane dotyczące zachorowania na COVID-19 są dalekie od doskonałości.

Co gorsza, na tę chwilę nie ma żadnego innego testu, który pozwoliłby odróżnić tych pacjentów, którzy właśnie "złapali" koronawirusa SARS-CoV-2 od tych, którzy już przeszli infekcję.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Koronawirus SARS-CoV-2 to nowy patogen, który pierwszy raz pojawił się pod koniec zeszłego roku. Wywołana przez niego infekcja może doprowadzić do rozwoju choroby nazwanej przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje przede wszystkim układ oddechowy i prowadzi do ostrego zapalenia płuc.

COVID-19 bardzo przypomina grypę. Pacjenci mają wysoką gorączkę, suchy kaszel, duszności. Dodatkowo są osłabieni, skarżą się na bóle mięśni i stawów. U części chorych obserwuje się zaburzenie węchu i smaku.

Osoby, które mają takie objawy powinny bezzwłocznie skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanepidu.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o testach w kierunku zakażenia nowym koronawirusem:

Zobacz film: Jak wykonuje się testy w kierunku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?