Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ten napar to bomba witaminy C! Mamy przepis Agnieszki Cegielskiej
menu
Polub nas na Facebooku

Ten napar to bomba witaminy C! Mamy przepis Agnieszki Cegielskiej

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Dzika róża to bezcenne źródło witaminy C, która jest filarem naszej odporności. Szczególnie jesienią i zimą, kiedy zmienna pogoda i niska temperatura wystawiają nas codziennie na próbę. Jak wzmocnić odporność w naturalny sposób? Poznaj przepis na napar z dzikiej róży, który jest prawdziwą skarbnicą witaminy C.

Dziennikarka TVN Agnieszka Cegielska to specjalistka w dziedzinie medycyny naturalnej, ziołolecznictwa i jedzenia, które leczy i wzmacnia organizm. Tym razem podzieliła się z nami przepisem na napar z dzikiej róży, który wzmacnia odporność.

Zobacz video: Napary na odporność od Agnieszki Cegielskiej

Napary na odporność Agnieszki Cegielskiej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dzika róża - właściwości zdrowotne

Jak mówi dziennikarka: "Często nie zdajemy sobie sprawy, iż nasza dzika róża jest unikalna pod względem zawartości witaminy C. Zaledwie 2-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu człowieka na tę witaminę, a to przecież strażnik naszego organizmu.

Sok z owoców dzikiej róży pozostawia daleko w tyle sok pomarańczowy pod względem zawartości witaminy C. Jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych, takich jak karetonoidy, a tym beta-karoten oraz likopen.

W owocach dzikiej róży znajdziemy także witaminy E i K, prowitaminę A, witaminy z grupy B. Sok ten idealnie sprawdza się jesienią, kiedy chcemy się wzmocnić, i na przednówku, kiedy jest niewiele innych  źródeł witaminy C. Warto sięgać po dziką różę, to mogą być konfitury, soki i napary, bo to prawdziwy skarb natury.

Przeczytaj także: Czy witamina C jest lekiem na raka?

Przepis na napar z dzikiej róży:

  • herbata z dzikiej róży ze sklepu zielarskiego
  • syrop z mniszka lekarskiego lub syrop z kwiatów czarnego bzu albo miód lipowy 

Jeżeli przygotowujesz napar z wysuszonych owoców dzikiej róży, należy zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodę i odstawić na kilka godzin, aby nasz napar nasiąknął aromatem.

Później taki napar możemy trochę podgrzać i dodać do niego na przykład syrop z mniszka lekarskiego czy miodu.

Nie zalewamy naparu wrzątkiem ze względu na witaminę C, która nie lubi wysokich temperatur. Jeżeli będziemy parzyć herbatkę gotową, zakupioną w sklepie, to też powinniśmy pamiętać, by nie zalewać jej wrzątkiem.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?