To, co jemy jest dla naszego mózgu paliwem napędowym. Niektóre produkty mogą z kolei siać wręcz spustoszenie. Czego unikać?
Zobacz też: Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?
Sól
By nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, jest mu potrzebny sód. Problem w tym, że w naszej diecie jest go zdecydowanie za dużo. Średnio spożywamy 9‒12 g soli dziennie, podczas gdy zalecane jest nie więcej niż 5 g. Sama rezygnacja z dosalania potraw nie wystarczy, bowiem sól znajduje się w produktach, które jemy na co dzień, takich jak chleb (zwłaszcza białe pieczywo), płatki śniadaniowe, wędliny, sery żółte i inne wysoce przetworzone produkty. Gdy jemy za dużo soli, nie tylko przybędzie nam dodatkowych centymetrów w pasie, ale też wzrasta ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu.
Syrop glukozowo-fruktozowy
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazali, że fruktoza „upośledza” mózg i może uszkadzać setki genów. Co w efekcie może być powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych, a nawet psychiatrycznych. co gorsza, fruktozę znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale także w produktach przetworzonych takich jak konserwy czy wędliny.
Zobacz też: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?
Batoniki, cukierki
Z diety powinniśmy wyeliminować zwłaszcza te słodkości, które zawierają utwardzone tłuszcze trans, czyli inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych. Powstają one z tłuszczów nienasyconych pod wpływem ich utwardzania. Tłuszcze trans obecne w pożywieniu powodują hamowanie działania enzymów koniecznych do wytworzenia niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. A to przecież te tłuszcze są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i wysokiej koncentracji.
Fast foody
Naukowcy dowodzą, że osoby, które spożywają regularnie fast foody mają problemy z koncentracją. Dieta bogata w potrawy typu fast food może powodować stan zapalny w hipokampie mózgu, który jest powiązany z pamięcią. Uszkodzenie hipokampu może również prowadzić do zaburzenia w odczuwaniu z głodu i sytości, co prowadzi do nadwagi i otyłości.
Ryby drapieżne
Choć ryby ze względu na swoją wysoką zawartość wielonienasyconych tłuszczów omega-3 wspomagają pracę mózgu, to niektóre z nich mogą tę pracę spowalniać. W diecie należy ograniczyć ryby drapieżne, które są bardziej narażone na zanieczyszczenia rtęcią, która może powodować zaburzenia w pamięci.