Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szybkie testy na koronawirusa nie są wystarczająco wiarygodne?
menu
Polub nas na Facebooku

Szybkie testy na koronawirusa nie są wystarczająco wiarygodne?

Osoba, która bada próbkę pod mikroskopem

Fot: manusapon kasosod / gettyimages.com

Zdaniem WHO państwa, które walczą z pandemią koronawirusa powinny wykonywać jak najwięcej testów. W tym celu powstały tzw. szybkie testy. Niestety zdaniem specjalistów testy zamówione przez Ministerstwo Zdrowia nie są wystarczająco wiarygodne.

Jeszcze w tym tygodniu do Polski ma trafić ok. 50 tysięcy szybkich testów. Ministerstwo Zdrowia sprowadziło je z Korei. Zdaniem urzędników są one lepsze i dają bardziej wiarygodny wynik, niż te produkowane w Chinach. Innego zdania są specjaliści.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Szybkie testy na koronawirusa przekłamują?

W ocenie specjalistów testy, które trafią do Polski to testy antygenowe, czyli takie, które wykrywają białka otoczki wirusa. Ich czułość jest niewiele wyższa od szybkich testów, które wychwytują przeciwciała. Z daniem specjalistów na pewno nie są tak wiarygodne, jak testy molekularne. Tym samym w ocenie ekspertów uzyskany wynik nie będzie wiarygodny.

Co to są szybkie testy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wirusolog Krzysztof Pyrć: W tym momencie nie ma czegoś takiego, co można nazwać „szybkimi testami” Źródło: 36,6

Koronawirus SARS -CoV-2 - co trzeba o nich wiedzieć?

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje przede wszystkim układ oddechowy i prowadzi zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach przechodzi ono w niewydolność oddechową.

Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?