Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia? Sięgnij po szczaw!
menu
Polub nas na Facebooku

Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia? Sięgnij po szczaw!

szczaw

annick vanderschelden photography/getty imsages

Świeże liście szczawiu to naturalne źródło błonnika, który dba o pracę żołądka i jelit. Co więcej, szczaw odznacza się niską kalorycznością i wysoką zawartością witaminy C. Poznaj niezwykłe właściwości szczawiu.

Szczaw jest popularną rośliną, którą zbieramy od wiosny aż do jesieni. W Polsce spotyka się wiele odmian szczawiu, m.in. szczaw zwyczajny, polny, kędzierzawy. Najczęściej porasta on łąki i pastwiska. Występuje również w domowych ogródkach. Szczaw ma mnóstwo cennych, prozdrowotnych właściwości.

Szczaw i jego właściwości

W składzie szczawiu znajdują się związki, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Szczaw jest źródłem witaminy A, C, E, beta karotenu i kwasu foliowego. Substancje te należą do naturalnych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu, hamują procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Beta karoten uczestniczy również w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Szczaw zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne w pracy układu nerwowego oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne.

Szczaw dostarcza również cennych składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz krzem. Wszystkie odmiany szczawiu są źródłem garbników wpływających korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Wykorzystywane są jako środek zwalczający biegunki.

Szczaw – zastosowanie

Szczaw swoje zastosowanie znajduje głównie w kuchni. Jego charakterystyczny, kwaśny smak podkreśla letnie potrawy. Większości z nas szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową, ale liście szpinaku sprawdzą się również jako baza sałatek lub koktajli. Szczaw jest rośliną niskokaloryczną, 100 gramów szczawiu dostarcza jedynie około 20 kcal. By szczaw nie stracił swoich cennych właściwości, należy jeść go na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej.

Szczaw – przeciwwskazania

Szczaw mimo wielu cennych składników odżywczych może również zaszkodzić. W składzie szczawiu występuje kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach odkłada się w nerkach i drogach moczowych prowadząc do powstania kamicy nerkowej. By złagodzić działanie szczawianów, do potraw warto dodać jajko, śmietanę lub jogurt. Pomimo to, spożycie szczawiu powinny ograniczyć osoby zmagające się z chorobami nerek, reumatyzmem lub osteoporozą.

Zobacz film: Wiosenna kuchnia ze szczawiem

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?