Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szczepionka przeciwko COVID-19: W Niemczech rozpoczęto testy na ludziach
menu
Polub nas na Facebooku

Szczepionka przeciwko COVID-19: W Niemczech rozpoczęto testy na ludziach

Szczepionka

Fot: GIPhotoStock / gettyimages.com

Pod koniec kwietnia grupa dwunastu osób z Niemiec otrzymała dawkę potencjalnej szczepionki na koronawirusa. To pierwszy etap wspólnie prowadzonych badań przez dwie zagraniczne firmy.   

Kto i ile osób kwalifikuje się do testów szczepionki?

Pracę nad szczepionką prowadzone są przez firmy BioNTech i Pfizer w Niemczech. To właśnie tam grupa śmiałków przyjęła pierwszą dawkę szczepionki. By przeprowadzić dokładne analizy, grupa badanych osób w Niemczech ma stopniowo zwiększać się i w sumie wynieść 200 osób. W USA gdzie również przeprowadzane są testy, grupa ta będzie prawie dwukrotnie większa i wyniesie 360 osób.

Zobacz film: Raport specjalny o koronawirusie

Do badania w Niemczech zakwalifikowano osoby w wieku od 18 do 55 lat, w USA grupę tę rozszerzono o osoby starsze w przedziale 65-85 lat.

Opracowanie szczepionki przeciw SARS-CoV-2 będzie milowym krokiem w walce z pandemią COVID-19, ułatwiającym kontrolę zakażeń SARS-CoV-2 w przyszłości. To złożony proces. Każda szczepionka, zanim zostanie wprowadzona do użycia, musi spełnić surowe wymogi dotyczące immunogenności, skuteczności i bezpieczeństwa.

- Powiedziała prezes zarządu firmy Pfizer w Polsce, Dorota Hryniewiecka-Firlej w wywiadzie dla PAP.

Kiedy szczepionka będzie gotowa?

Testy prowadzone będą w czterech etapach. By można było przejść do następnego, poprzedni musi zakończyć się wynikiem pozytywnym. Celem badania pierwszej fazy jest określenie najlepszej dawki szczepionki do kolejnych analiz. Obecnie firmy znajdują się na etapie pierwszym i drugim, to pozwoliło na zaszczepienie pierwszej grupy osób.

Firmy przewidują, że jeżeli program badawczy zakończy się sukcesem i zostanie zaakceptowany przez organy regulacyjne będzie w stanie wyprodukować miliony szczepionek do końca bieżącego roku. 

Czytaj także: Badacze pracują nad szczepionką na COVID-19 w formie plastra

Jakie są plusy szczepionki, która jest oparta na RNA?

Jedną z zalet szczepionek opartych na kwasach nukleinowych RNA jest to, że teoretycznie są one szybsze w rozwoju i produkcji na dużą skalę niż tradycyjna szczepionka ze względu na sposób działania elementu aktywnego. Tradycyjna szczepionka zawiera nieaktywne lub osłabione formy wirusa, podczas gdy szczepionka oparta na kwasach nukleinowych RNA zawiera kod genetyczny konkretnego antygenu – substancji, która wprowadzona do organizmu wywołuje reakcję immunologiczną – więc skutecznie uczy lub stymuluje komórki organizmu do walki z infekcją

– wyjaśnia Dorota Hryniewiecka-Firlej.

Firma BioNTech i Pfizer rozpoczęły współpracę już w 2018 roku. Wtedy ich celem było opracowanie szczepionki opartej na matrycowym RNA przeciwko grypie. Doświadczone koncerny obecnie skupiły się również na pracy nad szczepionką przeciwko SARS-CoV-2 również opartej na mRNA.

Kiedy powstanie szczepionka na COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Prace nad szczepionką. „Zaczęliśmy już szczepić myszy i zaobserwowaliśmy bardzo zadowalający wzrost przeciwciał” Źródło:36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni