Syrop z sosny jest od dawna stosowany na kaszel, może być jednak używany wspomagająco również w innych chorobach. Z tego względu warto posiadać go w swojej domowej apteczce i znać jego właściwości zdrowotne.
Co to jest syrop z sosny?
Syrop z sosny jest lekiem wykonywanym z cukru i pączków lub kwiatów sosny. Drzewo to występuje niemal na całym świecie i obejmuje ponad 100 gatunków. Jest niezwykle cenione w kulturze, sztuce i tradycji, gdyż od wieków służyło ludziom nie tylko swoim drewnem, ale również właściwościami leczniczymi. Wiele odmian wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne. Surowcami leczniczymi są igły sosny, pąki, młode pędy oraz jej kwiaty, z których wytwarza się syrop (znany również pod nazwą pini) i olejki eteryczne.
Więcej o syropie z sosny dowiecie się z filmu:
Jak zrobić domowy syrop z sosny?
Domowy syrop z sosny można wykonać na kilka sposobów. Najbardziej popularnym jest zasypywanie młodych pędów lub kwiatów cukrem i pozostawienie ich w ciepłym miejscu do czasu utworzenia się syropu. Nie jest to jednak zalecana metoda, ponieważ surowiec ten posiada zbyt mało wody i uzyskany syrop jest trudny do przecedzenia, a tym bardziej użytku.
W pierwszej kolejności należy uzbierać surowiec, którym mogą być pączki sosny lub kwiaty (zbiera się raczej kwiaty męskie, czyli te, które wytwarzają pyłek). Okres kwitnienia sosny przypada na maj lub czerwiec i jest stosunkowo krótki. Warto bacznie obserwować otoczenie i wybrać moment na samym początku pylenia, bowiem wówczas zawarty w kwiatach pyłek jest najbardziej wartościowy. Powinno się to robić w pogodny dzień, kiedy rośliny są suche. Jeżeli podczas pozyskiwania surowca przypadkowo nazbiera się również odrobię igieł, nie należy się tym martwić – można je wykorzystać razem z kwiatami lub pędami.
Przepis, który umożliwia wykonanie wysokiej jakości syropu z sosny, wymaga użycia cukru lub miodu oraz małych ilości spirytusu. Uzyskany surowiec należy wkładać do słoików, zwilżając go spirytusem. Jest to ważne, ponieważ alkohol umożliwia ekstrakcję niektórych cennych składników leczniczych, które są nierozpuszczalne w wodzie. Kolejne warstwy posypuje się cukrem lub zalewa miodem. Każdą powinno się pougniatać i porozcierać, najlepiej za pomocą drewnianej pałki. Na koniec warto dodać przegotowaną wodę, dzięki czemu konsystencja syropu nie będzie zbyt gęsta. W celu konserwacji warto dodać kwasek cytrynowy lub witaminę C. Słoikiem powinno się wstrząsać przez parę dni, a w przeciągu miesiąca odcedzić uzyskany w ten sposób syrop z sosny i przechowywać go w lodówce.
Syrop z sosny i jego właściwości
Syrop z sosny zawdzięcza swoje właściwości lecznicze między innymi zawartości dużej ilości fitosteroli, flawonoidów, witamin (B, C), enzymów, cukrów, kwasów fenolowych, lignanów, fitohormonów i olejku eterycznego. Dzięki temu wykazuje właściwości:
-
wykrztuśne, odkażające drogi oddechowe i przyspieszające wentylację krwi – polecane w kaszlu, zapaleniach dolnych i górnych dróg oddechowych;
-
odżywcze i wzmacniające – wspiera leczenie chorób infekcyjnych oraz rekonwalescencję po chorobach, poprawia odporność w okresie zimowo-jesiennym;
-
bakteriobójcze – może wspierać antybiotykoterapię;
-
przeciwzapalne – pomocne w każdego rodzaju stanach zapalnych, może być używany nawet wspomagająco w leczeniu chorób autoimmunologicznych;
-
obniżające poziom cholesterolu i pobudzające krążenie krwi;
-
moczopędne – wspiera leczenie infekcji układu moczowo-płciowego u kobiet oraz przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn;
-
rozgrzewające – pomoże rozgrzać się po przemarznięciu oraz w przypadku towarzyszących chorobie dreszczy.
Syrop z sosny dla dzieci i niemowląt
Syrop z sosny jest bezpiecznym lekiem dla małych dzieci i z powodzeniem można stosować go we wspieraniu leczenia kaszlu i infekcji wirusowych. Wykonany w domu będzie bezpieczny, natomiast kupując go w aptece, należy poinformować farmaceutę, że jest on przeznaczony dla dziecka. W sprzedaży są bowiem dostępne również syropy z dodatkiem kodeiny, które można stosować dopiero od 12 roku życia.
Brak jest dokładnych danych na temat bezpieczeństwa stosowania tego leku u niemowląt, dlatego przed jego użyciem należy skonsultować się z pediatrą.
Syrop z sosny w ciąży
Syrop sosnowy bez dodatku kodeiny może być bezpiecznie stosowany w ciąży. Przeziębienia i infekcje wirusowe w tym okresie bywają bardzo uciążliwe, co spotęgowane jest faktem, że nie można wtedy stosować większości leków i ziół (szczególnie w I trymestrze). Syrop z sosny pomoże w bezpieczny dla matki i dziecka sposób uporać się z uporczywym kaszlem i poprawi odporność.
Syrop z sosny – dawkowanie
Syrop z sosny powinno się przyjmować parę razy dziennie po łyżeczce w trakcie infekcji lub 2–3 razy dziennie w celu wzmocnienia odporności. Równoległe stosowanie syropu z cebuli wzmacnia jego działanie i pozwala uzyskać lepsze efekty leczenia.
Poznajcie zdrowotne właściwości sosny! Zobaczcie film: