Syrop z imbiru z dodatkiem cytryny i miodu jest skutecznym i naturalnym lekiem wskazanym przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach oraz grypie. Z łatwością można go przygotować samodzielnie w domu. Syrop należy przyjmować w trakcie infekcji oraz profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności.
Korzeń imbiru – jakie posiada właściwości?
Syrop z imbiru, cytryny i miodu posiada prozdrowotne właściwości – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Korzeń imbiru, z którego przygotowuje się syrop zawiera gingerol łagodzący stany zapalne. W jego składzie występują również liczne witaminy i składniki mineralne. Wśród nich należy wyróżnić m.in. potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.
Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne
W korzeniu imbiru znajdują się substancje o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak: witaminy A, C, E, beta-karoten, które zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia. Ważnymi składnikami imbiru są: fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez, sód oraz krzem. Syrop imbirowy, dzięki nim skutecznie podnosi odporność organizmu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, ułatwia zwalczanie bezsenności, nudności oraz dolegliwości trawiennych.
Miód pszczeli i cytryna – prozdrowotne działanie
Miód pszczeli zalecany jest do stosowania w leczeniu kaszlu, chrypki oraz zapalenia gardła. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne – wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej w nich wydzieliny, a także reguluje temperaturę ciała. Ma również właściwości antyseptyczne, czyli odkażające. Składniki miodu przyczyniają się do usprawnienia krążenia, obniżenia ciśnienie tętniczego krwi i poprawy ogólnego samopoczucia.
Cytryna jest cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed rozwojem infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zawiera również polifenole roślinne, zapobiegające powstawaniu miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Bioflawonoidy zawarte w cytrynie działają antyoksydacyjnie – usuwają wolne rodniki tlenowe, opóźniając procesy starzenia się skóry oraz broniąc organizm przed uszkodzeniem komórek i tkanek.
Zastosowanie syropu z imbiru, cytryny i miodu
Domowy syrop z imbiru, cytryny i miodu stosuje się najczęściej w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przy przeziębieniach. Przyczynia się do złagodzenia stanu zapalnego i bólu gardła oraz ułatwia zwalczanie kaszlu. Działa rozgrzewająco oraz napotnie.
Syrop imbirowy jest najskuteczniejszy, jeżeli zostanie zastosowany po zaobserwowaniu pierwszych objawów infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Regularne przyjmowanie syropu skutkuje wzmocnieniem układu odpornościowego. Syrop z imbiru, cytryny i miodu znajduje również zastosowanie przy nudnościach związanych z chorobą lokomocyjną oraz przy zatruciach pokarmowych.
Przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, oprócz tego, że posiada liczne właściwości prozdrowotne, jest również bardzo dobry w smaku. Do przygotowania tradycyjnego syropu imbirowego potrzebne są:
- 2 cytryny,
- 3-4 centymetry korzenia imbiru,
- miód.
Przyrządzanie zdrowotnego syropu rozpoczyna się od sparzenia cytryn wrzątkiem, a następnie ich dokładnego umycia. Owoce kroi się na cienkie plasterki, z których należy usunąć pestki. Korzeń imbiru obiera się ze skórki i ściera na tarce o drobnych oczkach. Następnie do wyparzonego i wysuszonego słoika wlewa się trzy łyżeczki miodu, na którym kładzie się 4 plasterki cytryny i dwie łyżeczki startego korzenia imbiru. Czynność należy powtarzać, aż do wypełnienia słoiczka, a na koniec całość zalewa się miodem.
Słoik z syropem powinno się szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na około dobę. Gotowy syrop imbirowy można przyjmować bezpośrednio na łyżeczce lub dodawać do wody bądź herbaty. Do syropu z imbiru można również dodać goździków oraz łyżeczki mielonej kurkumy i szczypty pieprzu cayenne.
Dawkowanie syropu z imbiru, miodu i cytryny
Syrop z imbiru, miodu i cytryny zaleca się przyjmować każdego dnia przed śniadaniem. Osoby dorosłe w celu wzmocnienia odporności organizmu powinny przyjmować jedną łyżkę syropu dziennie. W takcie trwania infekcji zaleca się zażywać nawet do trzech łyżek w ciągu doby. Syrop z imbiru można podawać również dzieciom po 1. roku życia.
Domowy syrop w swoim składzie zawiera jedynie naturalne składniki, dlatego jest bezpieczny dla kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. Skutecznie łagodzi poranne mdłości występujące u niektórych kobiet w pierwszym trymestrze ciąży.
29.11.2018 To sobie dorobiłem więcej imbiru.