Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sygnały, które wysyła organizm, świadczące o tym, że jesz za dużo soli
menu
Polub nas na Facebooku

Sygnały, które wysyła organizm, świadczące o tym, że jesz za dużo soli

Kobietę boli głowa

Terry Vine/getty images

Sól, podobnie jak cukier, bywa nazywana „cichym zabójcą”. Jak nadmiar soli wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu? Czy należy całkowicie wyeliminować ją z diety? Zapytaliśmy o to dietetyk Katarzynę Biłous.

Nadmiar soli szkodzi

By nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, jest mu potrzebny sód, między innymi do zachowania równowagi elektrolitowej organizmu. Jest również niezbędny do odpowiedniego działania układu mięśniowego i nerwowego. Problem w tym, że w naszej diecie jest go zdecydowanie za dużo. Średnio spożywamy 9‒12 g soli dziennie, podczas gdy zalecane jest nie więcej niż 5 g. Sama rezygnacja z dosalania potraw nie wystarczy, bowiem sól znajduje się w produktach, które jemy na co dzień. Jak tłumaczy dietetyk Katarzyna Biłous spożywanie dużych ilości sodu może powodować różnego rodzaju szkody w organizmie.

Najbardziej znaną dolegliwością jest choroba nadciśnieniowa, jednak wg badań okazuje się, że to nie jedyny efekt uboczny dosalania i jedzenia żywności wysoko przetworzonej. Zbyt wysokie stężenie sodu we krwi może również wpływać negatywnie na mózg, serce, nerki oraz naczynia krwionośne, niezależnie od powstałego nadciśnienia (A NAWET bez widocznych objawów nadciśnienia)

-tłumaczy dietetyczka Katarzyna Biłous.

Zobacz też: Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?

Długotrwałe i zbyt duże spożycie soli powoduje:

  • usztywnienie tętnic
  • zmiany w objętości płynów ustrojowych
  • przerost lewej komory serca
  • spowolnione działanie nerek, zwiększone wydzielanie białka
  • dużą zmienność ciśnienia tętniczego krwi, bez wzrostu średniego ciśnienia (uszkadzanie wrażliwych organów) poprzez wzrost reaktywności układu współczulnego
  • zwiększenie ryzyka rozwoju nowotworu żołądka

Na jakiej zasadzie sól wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi?

Zwiększona objętość krwi (w wyniku zatrzymania większej ilości wody w ciele) musi zostać przepompowana przez serce do naczyń krwionośnych z dużo większą siłą. Jeśli taki stan rzeczy utrzymuje się dłużej, naczynia krwionośne stają się bardziej sztywne, co niesie ze sobą kolejne konsekwencje. Zbyt duże ciśnienie krwi może prowadzić do udarów, oderwania blaszki miażdżycowej i zawału, jak również innych chorób serca

-wyjaśnia Katarzyna Biłous.

Zobacz też: Sól w naszej diecie. Eksperyment: Jak Polacy solą i co z tego mają.

Sygnały, które wysyła organizm

Kiedy spożywamy zbyt duże ilości soli, nasz organizm broniąc się, będzie wysyłał nam pewne sygnały. Jak je rozpoznać? Oto kilka z nich:

  • Bóle głowy i wysokie ciśnienie – choć ból głowy może mieć wiele przyczyn, to zbyt duża ilość sodu może powodować, że naczynia krwionośne w mózgu rozszerzają się. Prowadzi to do pulsującego bólu, który może utrzymywać się nawet kilka dni.
  • Uczucie pragnienia – jeżeli niczym nie możesz ugasić pragnienia, jest to prawdopodobnie związane z tym, że w organizmie znajduje się za dużo soli. Konsekwencją może być odwodnienie.
  • Obrzęki kończyn – kiedy spożywasz sól, by ugasić pragnienie pijesz dużo wody. W konsekwencji organizm zaczyna gromadzić wodę, przez co dochodzi do częstych obrzęków. Kobiety są na nie narażone bardziej niż mężczyźni, ponieważ jest to również związane z wahaniami hormonalnymi, które towarzyszą cyklowi miesiączkowemu.
  • Skurcze – jeżeli dokuczają ci skurcze, może to być spowodowane również zbyt dużą ilością soli w organizmie. Do prawidłowej pracy mięśni potrzebna jest równowaga w gospodarce sodowo-potasowej organizmu.
  • Zwiększenie masy ciała - nadmiar w diecie wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że spożywając duże ilości soli doprowadzamy do tego, że nasz organizm magazynuje więcej tkanki tłuszczowej.
  • Zobacz film: Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie.

źródło: x-news


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?