Żurek, jajka w majonezie czy babka piaskowa to najbardziej charakterystyczne smaki Wielkanocy. Niestety nie każdy może cieszyć się ich smakiem. W przypadku alergika, który jest uczulony na jajka czy pszenicę, zjedzenie potraw z ich dodatkiem może się skończyć silną reakcją alergiczną organizmu. Nie znaczy to jednak, że chory ma być poszkodowany i nie znaleźć na świątecznym stole nic dla siebie. Dlatego, aby i on miał smaczne święta, należy sięgnąć po zamienniki.
Jajka – czym zastąpić?
Jajka królują na wielkanocnym stole. Są w żurku, same z majonezem, w sałatce, ale przede wszystkim w wielu ciastach. W ich przypadku, jeśli jajko ma tylko związać całą masę, można zamiast niego użyć drożdży czy dojrzałego banana. Świetnie sprawdzą się także namoczone płatki owsiane lub siemię lniane. Z powodzeniem można je dodać też do pasztetu. A co zrobić z sałatką jarzynową? W tym przypadku trzeba jajka po prostu pominąć.
Majonez – jak przygotować bezjajeczny majonez?
Jajka z majonezem czy sałatka jarzynowa to potrawy, w których majonez musi się pojawić. Przynajmniej teoretycznie. Wykorzystując choćby awokado czy fasolę można przygotować nie tylko bezjajeczną wersję tego dodatku, ale przede wszystkim zdrowszą i z całą pewnością mniej kaloryczną. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać awokado trzeba je połączyć z odrobiną oliwy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. A jak przygotować majonez z fasoli? Ugotowaną szklankę białej fasoli łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
W obu przypadkach całość trzeba zblendować na gładką masę. Najlepiej do tego nada się blender kielichowy marki Sharp. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, ma niewielką pojemność. Łatwo się je czyści, dodatkowo zostało wyposażone w przenośną butelkę o pojemności 400 lub 600 ml (w zależności od modelu, który wybierzemy) wykonaną z tritanu, nie ma więc obaw o zawartość BPA. Obydwie butelki można myć w zmywarce. Blendery Sharpa to małe urządzenia, ze schowkami na kabel. Zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej, kuchni.
Zamiast mleka i pszenicy
Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu czy laktozy. Gluten to białko, które znajduje się przede wszystkim w pszenicy. Mimo że zboże to występuje w wielu produktach, to coraz częściej można znaleźć w sklepach produkty bezglutenowe. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup np. mąki gryczanej czy ryżowej, która nie zawiera tego białka.
Z co z mlekiem? Krowie z powodzeniem możemy zastąpić roślinnym. Rynek oferuje nam choćby mleko owsiane, migdałowe czy kokosowe. To, które wybierzemy zależy od naszych prywatnych upodobań. Niektóre z nich, np. mleko owsiane można przygotować samemu w domu z pomocą wspomnianego już blendera marki Sharp. Jeśli ciasto ma w sobie orzechy, na które jeden z domowników jest uczulony, należy zastąpić je pestkami dyni lub słonecznika.
Z tymi zamiennikami wypieki na pewno się udadzą i będą smakowały tak samo dobrze, jak te przygotowane z tradycyjnych produktów. Warto zaznaczyć, że zamienniki nie potrzebują też żadnego specjalnego traktowania w czasie pieczenia. Bez obaw – jeśli piekarnik ma taką funkcję - można je piec z innymi potrawami. Takie możliwości daje nam np. piekarnik marki Sharp.
Piekarnik Sharp AirStream to nowoczesny produkt z pięcioma półkami, na których można jednocześnie przygotowywać różne potrawy bez obaw, że ich smaki i zapachy pomieszają się ze sobą. Jest to możliwe dzięki dwóm wentylatorom, które rozprowadzają ciepło równomiernie na całą powierzchnię półek. Dodatkowo piekarnik posiada kurtynę powietrzną zapobiegającą wydostawaniu się ciepła na zewnątrz, w czasie, gdy jest otwarty. To, co wyróżnia piekarnik Sharp na rynku, to niewątpliwie pojemność i nowoczesność.