Polub nas na Facebooku
Czytasz: Święta alergika. Jak przygotować zdrowe i bezpieczne posiłki?
menu
Polub nas na Facebooku

Święta alergika. Jak przygotować zdrowe i bezpieczne posiłki?

Kobieta, która stawia ciasto na wielkanocnym stole

Fot: Sofie Delauw / gettyimages.com

W czasie świąt osoby z alergią pokarmową nie mają łatwo. Jeśli są uczulone na mleko, jajka, majonez czy pszenicę nie będą mogły cieszyć się smakiem wielkanocnych przysmaków. Na szczęście są sposoby, aby przygotować tradycyjne potrawy bez użycia uczulającego składnika. Jak to zrobić?

Żurek, jajka w majonezie czy babka piaskowa to najbardziej charakterystyczne smaki Wielkanocy. Niestety nie każdy może cieszyć się ich smakiem. W przypadku alergika, który jest uczulony na jajka czy pszenicę, zjedzenie potraw z ich dodatkiem może się skończyć silną reakcją alergiczną organizmu. Nie znaczy to jednak, że chory ma być poszkodowany i nie znaleźć na świątecznym stole nic dla siebie. Dlatego, aby i on miał smaczne święta, należy sięgnąć po zamienniki.

Jajka – czym zastąpić?

Jajka królują na wielkanocnym stole. Są w żurku, same z majonezem, w sałatce, ale przede wszystkim w wielu ciastach. W ich przypadku, jeśli jajko ma tylko związać całą masę, można zamiast niego użyć drożdży czy dojrzałego banana. Świetnie sprawdzą się także namoczone płatki owsiane lub siemię lniane. Z powodzeniem można je dodać też do pasztetu. A co zrobić z sałatką jarzynową? W tym przypadku trzeba jajka po prostu pominąć.

Majonez – jak przygotować bezjajeczny majonez?

Jajka z majonezem czy sałatka jarzynowa to potrawy, w których majonez musi się pojawić. Przynajmniej teoretycznie. Wykorzystując choćby awokado czy fasolę można przygotować nie tylko bezjajeczną wersję tego dodatku, ale przede wszystkim zdrowszą i z całą pewnością mniej kaloryczną. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać awokado trzeba je połączyć z odrobiną oliwy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. A jak przygotować majonez z fasoli? Ugotowaną szklankę białej fasoli łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

W obu przypadkach całość trzeba zblendować na gładką masę. Najlepiej do tego nada się blender kielichowy marki Sharp. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, ma niewielką pojemność. Łatwo się je czyści, dodatkowo zostało wyposażone w przenośną butelkę o pojemności 400 lub 600 ml (w zależności od modelu, który wybierzemy) wykonaną z tritanu, nie ma więc obaw o zawartość BPA. Obydwie butelki można myć w zmywarce. Blendery Sharpa to małe urządzenia, ze schowkami na kabel. Zmieszczą się w każdej, nawet najmniejszej, kuchni.

Fot. Sharp SA-FP2002I

Fot. Sharp SA-FP2002I

Zamiast mleka i pszenicy

Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu czy laktozy. Gluten to białko, które znajduje się przede wszystkim w pszenicy. Mimo że zboże to występuje w wielu produktach, to coraz częściej można znaleźć w sklepach produkty bezglutenowe. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup np. mąki gryczanej czy ryżowej, która nie zawiera tego białka.

Z co z mlekiem? Krowie z powodzeniem możemy zastąpić roślinnym. Rynek oferuje nam choćby mleko owsiane, migdałowe czy kokosowe. To, które wybierzemy zależy od naszych prywatnych upodobań. Niektóre z nich, np. mleko owsiane można przygotować samemu w domu z pomocą wspomnianego już blendera marki Sharp. Jeśli ciasto ma w sobie orzechy, na które jeden z domowników jest uczulony, należy zastąpić je pestkami dyni lub słonecznika.

Z tymi zamiennikami wypieki na pewno się udadzą i będą smakowały tak samo dobrze, jak te przygotowane z tradycyjnych produktów. Warto zaznaczyć, że zamienniki nie potrzebują też żadnego specjalnego traktowania w czasie pieczenia. Bez obaw – jeśli piekarnik ma taką funkcję - można je piec z innymi potrawami. Takie możliwości daje nam np. piekarnik marki Sharp.

Piekarnik Sharp AirStream to nowoczesny produkt z pięcioma półkami, na których można jednocześnie przygotowywać różne potrawy bez obaw, że ich smaki i zapachy pomieszają się ze sobą. Jest to możliwe dzięki dwóm wentylatorom, które rozprowadzają ciepło równomiernie na całą powierzchnię półek. Dodatkowo piekarnik posiada kurtynę powietrzną zapobiegającą wydostawaniu się ciepła na zewnątrz, w czasie, gdy jest otwarty. To, co wyróżnia piekarnik Sharp na rynku, to niewątpliwie pojemność i nowoczesność.

Sharp - nowa belka
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?