Polub nas na Facebooku
Czytasz: Stokrotka pospolita – właściwości zdrowotne, przepisy
menu
Polub nas na Facebooku

Stokrotka pospolita – właściwości zdrowotne, przepisy

Kobieta, która trzyma stokrotkę

Fot: Emma Kim / gettyimages.com

Stokrotka pospolita ma liczne właściwości zdrowotne. Działa korzystnie na funkcje ochronne układu oddechowego, na metabolizm czy układ krążenia. Jest to kwiat rosnący właściwie wszędzie – w ogrodzie, na łące, a nawet na miejskim trawniku.

Stokrotka pospolita jest bardzo popularną rośliną, szczególnie w Polsce. Występuje właściwie wszędzie w postaci drobnych, białych kwiatków. Ze względu na rozpowszechnienie lekceważy się jej właściwości prozdrowotne. Tymczasem jest ona wykorzystywana w naturalnych terapiach od wieków.

Stokrotka pospolita – charakterystyka

Stokrotka pospolita, określana inaczej jako stokrotka trwała czy łąkowa, należy do rodziny astrowatych. Jest to bylina, czyli roślina wieloletnia, choć może występować także jako roślina jednoroczna. Rośnie w klimacie ciepłym bądź umiarkowanym. W Polsce jest dość często spotykana niemal w każdym otoczeniu. Nie jest wymagająca, dlatego rośnie nawet na miejskich trawnikach. Nie przekracza 20 cm wysokości.

Stokrotka pospolita w smaku przypomina miętę. Jest w całości jadalna, choć główne właściwości lecznicze przypisuje się jej kwiatom. Kwiaty można pozyskiwać przez całe lato, aż do końca września. Po zabraniu należy je suszyć w przewiewnym miejscu, jednak niezbyt mocno nasłonecznionym.

Czy medycyna naturalna naprawdę działa? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu.

Stokrotka pospolita – właściwości lecznicze

Kwiaty stokrotki pospolitej są bogatym źródłem garbników, soli mineralnych, olejków eterycznych czy saponin. Te ostatnie sprawdzają się doskonale w uzupełniającej terapii chorób układu oddechowego. Saponiny działają wspomagająco na naturalne bariery ochronne układu oddechowego, pobudzając ruch nabłonka rzęskowego, co z kolei ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie drzewa oskrzelowego. Stokrotka pospolita wykazuje korzystne działanie również w terapii nadciśnienia tętniczego i profilaktyce miażdżycy.

W medycynie naturalnej stokrotka pospolita od wieków wykorzystywana jest jako środek przeciwgorączkowy. Uszczelnia naczynia krwionośne, a także wspomaga terapię obrzęków i urazów.

Napary ze stokrotki pospolitej są doskonałym środkiem moczopędnym i przyspieszającym metabolizm. Stokrotka uznawana jest za preparat oczyszczający, ponieważ ułatwia eliminację toksyn. Wpływ na metabolizm wiąże się z pobudzeniem czynności wątroby i innych gruczołów trawiennych. Poprzez pobudzający wpływ na perystaltykę przewodu pokarmowego sprawdza się w leczeniu nieżytu żołądka czy chorobach jelit. Pobudza również apetyt.

Stokrotka pospolita znajduje zastosowanie w kosmetyce dzięki właściwościom regenerującym, ściągającym, przeciwzapalnym. Dlatego też kosmetyki z wyciągiem z jej kwiatów mogą być doskonałym wyborem przy trądziku czy innych typach zapalenia skóry.

W jaki sposób przygotować stokrotkę pospolitą?

Stokrotkę pospolitą spożywa się w formie naparu. Kwiaty stokrotki lub gotowe zioła zalewa się wrzątkiem i parzy 10–20 min. Następnie napar przecedza się. Aby organizm odczuł korzyści ze spożywania stokrotki pospolitej, należy pić nawet 4 napary dziennie, z czego każdy powinien być złożony z 2 łyżek ziół czy kwiatów i ok. 200 ml wody.

Stokrotka pospolita może być stosowana na obrzęki czy rany w formie okładów pomagających na obkurczenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie obrzęków. W tym celu przygotowuje się nieco mocniejszy napar niż opisany powyżej i nasącza się nim materiał opatrunkowy.

Wyciąg ze stokrotki pospolitej stosuje się często do przygotowania wszelkiego rodzaju kosmetyków w formie kremów, a także olejków do kąpieli.

Przepis na syrop ze stokrotki pospolitej

Przy przeziębieniu czy uporczywym kaszlu może doskonale sprawdzić się syrop ze stokrotki pospolitej. By go przygotować, około pół kilograma kwiatów stokrotki pospolitej umieszcza się w pojemniku i zalewa litrem wody. Dodaje się również wyparzoną cytrynę (należy ją oczyścić z pestek). Po pięciu godzinach należy zawartość pojemnika gotować przez 30 minut. Uzyskany wywar odcedza się przez gazę, dodaje się do niego około 750 g cukru, a następnie ponownie gotuje się go na niewielkim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej syrop. Przygotowany roztwór należy przelać do małych słoiczków, by się zawekowały. Syrop można spożywać podczas kaszlu 3–4 razy na dobę po 1 łyżeczce.

Zobacz film i dowiedz się przy jakich schorzeniach warto sięgnąć po zioła

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
24
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?