Polub nas na Facebooku
Czytasz: Statystycy obliczyli, kto jest najbardziej narażony na ryzyko śmierci z powodu COVID-19
menu
Polub nas na Facebooku

Statystycy obliczyli, kto jest najbardziej narażony na ryzyko śmierci z powodu COVID-19

Intubacja

Taechit Taechamanodom/getty images

Mężczyźni o niskich kwalifikacjach, wykonujący pracę fizyczną są najbardziej narażeni na ryzyko śmierci z powodu COVID-19. Z analiz brytyjskiego urzędu statystycznego ONS wynika, że największy odsetek zgonów nastąpił wśród taksówkarzy, kucharzy czy pracowników ochrony.

Grupa najbardziej narażona

Brytyjski urząd statystyczny ONS przeanalizował 2494 zgonów z powodu koronawirusa w grupie wiekowej 20-64. Jak wynika z analiz statystyków odsetek zgonów wśród mężczyzn był niemal dwukrotnie (10 na każde 100 tys.) wyższy niż wśród kobiet (5,2 na 100 tys.).

Jednak odsetek zgonów najbardziej różni się w zależności od rodzaju wykonywanej pracy. Wśród osób wysoko wykwalifikowanych odsetek wyniósł jedynie 5,6, natomiast w przypadku osób wykonujących prace fizyczne odsetek wyniósł aż 21,4 na 100 tys.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Pracownicy ochrony i taksówkarze

Grupą najbardziej narażoną na zgon z powodu koronawirusa są pracownicy ochrony. W badanym okresie (od początku pandemii do 20 kwietnia) zmarło ich aż 63 (45,7 w przeliczeniu na 100 tys. pracujących w tym zawodzie). Na drugim miejscu są taksówkarze – 36, 4 zgony, kucharze – 35,9 zgonów, a także kierowcy autobusów – 36,4.

Z analizy ONS wynika, że wśród analizowanych zgonów, 131 przypadków to pracownicy opieki społecznej (86 kobiet i 45 mężczyzn). Takiego zjawiska nie ma natomiast wśród pracowników służby zdrowia, mimo że oni w co najmniej takim samym stopniu narażeni są na kontakty z chorymi i zakażonymi. W przypadku kobiet odsetek zgonów wynosi 4,8 na 100 tys., czyli jest nawet nieznacznie niższy niż dla wszystkich pracujących kobiet, w przypadku mężczyzn - 10,2, co oznacza, że jest minimalnie wyższy.

Zobacz film: Czy test zrobiony za wcześnie może wyjść fałszywie ujemny?

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?