Mówi się, że cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej każdego roku liczba chorych rośnie. Aktualnie przyjmuje się, że cierpi na nią 42,5 miliona pacjentów i jednocześnie szacuje się, że do 2045 roku liczba ta wzrośnie do 62,5 miliona. Co najbardziej przerażające, schorzenie to dotyka coraz młodsze osoby – w tym nawet dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Warto również wiedzieć, że cukrzyca to choroba, którą można odziedziczyć lub też nabyć w ciągu życia. Czy można więc coś zrobić, by uchronić się przed nią? Kluczowa w tym przypadku okaże się odpowiednia dieta i porcja ruchu. Dobrze jest również co jakiś czas sprawdzić poziom cukru we krwi, by we właściwym czasie móc reagować i nie doprowadzić do rozwoju cukrzycy.
Przeczytaj też: Zróżnicowany jadłospis w diecie dla cukrzyków
Kiedy najlepiej badać poziom cukru we krwi?
Najlepszą porą, by zmierzyć poziom cukru we krwi jest moment tuż po przebudzeniu, kiedy jesteśmy na czczo. Jeśli jednak chce się sprawdzić glukozę po zjedzeniu posiłku, dobrze jest wykonać test dwie godziny po jedzeniu. Dodajmy, że gdy przeprowadzasz badanie przed śniadaniem, wynik informuje cię, jakiej dawki leku potrzebujesz, natomiast kiedy wykonujesz test dwie godziny po jedzeniu, wiesz, czy twoje leki działają dobrze (to szczególnie istotne, gdy lekarz przepisuje ci nowe preparaty).
Jeśli niedawno zdiagnozowano u nas cukrzycę, powinniśmy częściej wykonywać pomiar glukozy, notować dane i skonsultować je z lekarzem prowadzącym. Natomiast gdy przyjmujemy insulinę już od pewnego czasu, warto mierzyć poziom cukru minimum trzy razy w ciągu doby (przed posiłkami, po treningu i przed snem).
Jak prawidłowo zmierzyć poziom cukru we krwi?
W pierwszej kolejności umyj ręce i dobrze osusz ręcznikiem. To ważna czynność, ponieważ brudne palce mogą dać niedokładny wynik. Później nakłuj palec (najlepiej obok opuszka) i nanieś kroplę krwi na pasek testowy. Do pomiaru wykorzystuje się glukometr.
Pomiar cukru we krwi - jaka jest norma?
- Na czczo i przed posiłkiem to 70-90 mg/dl
- W 1 godzinie po posiłku to mniej niż 140 mg/dl
Przeczytaj też: Czy grozi nam epidemia cukrzycy?
Zobacz, jakie produkty mają niski, a jakie wysoki indeks glikemiczny.
Wysoki poziom cukru we krwi - objawy
- silne pragnienie
- częste oddawanie moczu
- bóle głowy
- problemy z koncentracją
- zmęczenie i senność
- rozdrażnienie
- przesuszona skóra
- kwaśny zapach z ust
Jakie mogą być przyczyny takiego stanu? Niezdiagnozowana cukrzyca, insulinooporność, choroby trzustki, stres pourazowy czy choroby endokrynologiczne.
Niski poziom cukru we krwi - objawy
- silne uczucie głodu
- drżenie rąk
- nudności lub wymioty
- przyspieszone bicie serca
- nerwowość
- bladość skóry
Jakie mogą być przyczyny takiego stanu? Niezdiagnozowana cukrzyca, zatrucie pokarmowe, intensywny wysiłek fizyczny, stres, niektóre diety odchudzające czy duże dawki alkoholu.