Sól czosnkowa – właściwości
Sól dostarcza nam dwóch bardzo ważnych makroelementów – sodu i chloru. Sód warunkuje przepływ sygnałów między neuronami. Umożliwia również rozluźnianie włókien nerwowych, m.in. w sercu. W połączeniu z chlorem dba o odpowiedni poziom równowagi wodnej.
Czosnek pospolity z kolei to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Czosnek uważany jest również za naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Najwięcej wartości znajdziemy w surowym czosnku.
Proces suszenia i proszkowania czosnku pozbawia go dużych ilości witaminy C oraz sporej ilości związków lotnych. W sproszkowanym czosnku znajdziemy jednak dużo witaminy B6, a także pokaźne ilości fosforu, potasu, witaminy B2, cynku, żelaza i magnezu. Granulowany czosnek jest źródłem niezbędnych aminokwasów. Suszony czosnek zachowuje umiarkowane właściwości przeciwzapalne i wspomagające odporność organizmu i ma pozytywny wpływ na sercu i układ krążenia.
Sól czosnkowa- skład
Standardowa sól czosnkowa jest mieszaniną trzech substancji: soli kuchennej, wysuszonego i sproszkowanego czosnku oraz substancji antyzbrylającej (żelazocyjanku sodu lub potasu (E535 lub E536). Dodatek ten dodawany jest także do czystej soli. W niskich dawkach nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Sól czosnkowa - zastosowanie
Sól czosnkowa to przyprawa o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Potrawy przyprawiane czosnkową solą zyskają na smaku i aromacie. Stają się bardziej wyraziste i intensywne.
Sól czosnkową można używać w trakcie gotowania lub stosować jako posypkę na już przygotowane potrawy. Doskonale pasuje do wszystkich mięs, sosów i zup. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami. Sól czosnkowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do masła.