Osoby starające się zdrowo odżywiać po pewnym czasie mogą poczuć znużenie proponowanymi im przepisami. Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał.
Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?
Gofry bardziej kojarzą się z niezdrową i tuczącą przekąską niż ze śniadaniem fit. Jeżeli jednak zmodyfikuje się ich przepis i wykorzysta odpowiednie dodatki, mogą być pełnowartościowym, a równocześnie niskokalorycznym posiłkiem, który przy okazji wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień.
Największe zalety dietetyczne fit gofrów jedzonych na śniadanie to:
- niska kaloryczność – nie więcej niż 150 kcal w jednym gofrze,
- obecność błonnika – pobudza perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu,
- zawartość węglowodanów złożonych – powoli oddają energię w ciągu dnia,
- zawartość witamin i mikroelementów – zawarte w owocach wykorzystanych jako dodatek,
- obecność łatwo przyswajalnego białka – dostarcza energii i nie tuczy,
- wykorzystanie zdrowych składników.
Jakiej mąki używać, przygotowując śniadanie fit?
Dietetyczność gofrów w największym stopniu zależy od mąki, której się użyje. Najlepsze będą te z pełnego przemiału. Robiąc śniadanie fit, w żadnym wypadku nie powinno się robić tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, ale sięgnąć po pełnoziarnistą. Alternatywą są też mąki z pseudozbóż – gryki, prosa czy quinoa, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Gofry owsiane
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie owsa, które zachowuje pewną kleistość, więc nie trzeba się martwić o to, czy gofry po upieczeniu się nie rozsypią.
70 g płatków owsianych
2 żółtka jaj
3 białka jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 g ksylitolu
80 ml mleka
Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na pianę, po czym delikatnie połączyć obie masy. Smażyć na rozgrzanej gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.
Co zjeść na śniadanie, aby mieć energię na dłużej? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Zobacz też: Jak skutecznie przyspieszyć procesy przemiany materii? Produkty pobudzające metabolizm
Gofry gryczane
Mają charakterystyczny posmak, wyjątkowo dobrze komponujący się z czekoladą i wiśniami. Szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie bezglutenowej.
1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
10 g ksylitolu
2 jajka
0,75 szklanki mleka
Białka jaj ubić na pianę, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć na rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.
Gofry jaglane
Kasza jaglana stała się jednym z najczęściej polecanych produktów na fit śniadania. Mimo swoich dobroczynnych właściwości może się po pewnym czasie przejeść nawet jej największemu wielbicielowi. Dlatego warto użyć jej w gofrach.
2 jaja
100 ml wody gazowanej
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki jaglanej
2 łyżeczki ksylitolu
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wlać na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem gofrownicę.
Gofry bananowe
1 duży banan
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
Rozdrobnić banana w mikserze, a następnie dodać jajko oraz masło i dokładnie zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.
Gofry z quinoa
Quinoa jest bardzo zdrowym i dietetycznym pseudozbożem. Mąkę z niej można przygotować samodzielnie, mieląc ją w młynku, lub kupić.
1 szklanka mąki z quinoa
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka roślinnego +/- 50 ml wody
szczypta soli
6 łyżek oleju roślinnego + olej do smarowania gofrownicy
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10 minut. Potem smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy.
Gofry z piekarnika
Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie mają gdzie przechowywać gofrownicy i mogą kupić za kilkanaście złotych silikonowe foremki.
Dodatkowo umożliwiają one tworzenie lżejszych, biszkoptowych gofrów, których nie dałoby się zrobić w gofrownicy.
Zdrowe dodatki do dietetycznych gofrów
Chcąc zjeść dietetyczne gofry na śniadanie, powinno się zapomnieć o kalorycznych dodatkach, takich jak nutella, bita śmietana, polewy czy wysokosłodzone konfitury. Zamiast nich można dodać:
- mus czekoladowy – banana lub awokado zmiksować z kakao,
- jogurt naturalny,
- mus owocowy – owoce zmiksować, a jeżeli są bardzo kwaśne, dodać odrobinę ksylitolu,
- świeże owoce,
- syrop z agawy lub klonowy (w małych ilościach).
Ps. Świetny przepisy na zdrowe i smaczne śniadanie
40 kalorii 1 gofr to wtedy jest gofry dietetyczny.