Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skład i rodzaj bakterii w stolcu mogą wskazywać na otyłość
menu
Polub nas na Facebooku

Skład i rodzaj bakterii w stolcu mogą wskazywać na otyłość

Noworodki

Fot: Jill Lehmann Photography / gettyimages.com

Otyłość to problem, który coraz częściej dotyczy dzieci i młodzieży. Najnowsze badania pokazują, że skład i rodzaj bakterii, które znajdują się  w pierwszym stolcu dziecka wpływają na to, czy będzie ono otyłe czy też nie.

O tym, że flora bakteryjna ma ogromny wpływ na działanie całego organizmu naukowcy wiedzą już od dawna. Najnowsze badania sugerują, że jej skład może także decydować o tym, czy ktoś będzie miał problemy z wagą czy też nie. Do takich wniosków doszli badacze z uniwersytetu w Oulu (Finlandia).

Jak bakterie wpływają na wagę?

Naukowcy z Finlandii przyjrzeli się grupie 212 dzieci, u których w wieku 3 lat stwierdzono nadwagę. Przeprowadzona przez nich analiza pokazała, że na podstawie bakterii, które znajdują się w smółce, czyli pierwszym stolcu dziecka, można przewidzieć czy dziecko będzie miało problemy z wagą czy też nie. Badanie pokazało, że dzieci, u których w wieku 3 lat wystąpiła nadwaga jako noworodki miały w smółce więcej bakterii typu Bacteroidetes (29 proc.) niż dzieci o normalnej wadze (15 proc.).

Skład flory bakteryjnej dziecka zależy od wielu czynników, m.in. od tego, czy matka w czasie ciąży przyjmowała antybiotyki.

Co to jest smółka?

Smółka (meconium) to pierwszy stolec niemowlęcia. W jego skład wchodzą wody płodowe, maź płodowa, komórki nabłonka przewodu pokarmowego płodu, bilirubina, cholesterol, enzymy trawienne, a nawet włoski, które pokrywają skórę dziecka.

Smółka jest bardzo ciemna, gęsta i lepka. Zaczyna się tworzyć już w okolicy 16. tygodnia ciąży. Dziecko powinno ją wydalić w pierwszej dobie życia. Jej brak lub opóźnienie mogą świadczyć o nieprawidłowym unerwieniu jelit lub mukowiscydozie

Jak rozwija się płód? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak rozwija się płód? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
79
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni