Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sinice w Bałtyku. GIS zamyka kąpieliska
menu
Polub nas na Facebooku

Sinice w Bałtyku. GIS zamyka kąpieliska

morze

Fot. Dimitris66 / Getty Images

Ze względu na sinice Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o zamknięciu kilkunastu kąpielisk. Zakaz kąpieli obowiązuje do odwołania. Sprawdź, które plaże są zamknięte. 

Jak rozpoznać sinice? Kiedy nie powinno się kąpać w akwenach wodnych?

Zawsze kiedy widzimy, że woda w morzu lub jeziorze jest mętna, pojawia się na niej gęsty kożuch lub piana, ma zmienioną barwę (na kolor zielony, niebiesko-zielony czy szary) i dziwny zapach powinniśmy unikać kąpieli. Należy także przestrzegać zakazów kąpieli ustanowionych przez jednostki odpowiedzialne za kontrolę wody.

Czym są sinice?

Sinice (cyjanofity, cyjanobakterie) to maleńkie samożywne organizmy, a dokładniej bakterie, które tworzą kolonie. Ich nazwa wiąże się ze zmianą koloru wody, w której występują - oprócz typowego dla organizmów samożywnych chlorofilu, zawierają również inne barwniki – niebieskie, czerwone i żółte. 

Sinice są w przyrodzie potrzebne - mogą rozwijać się w ekosystemach o trudnych warunkach i zmieniać je tak, aby mogły je zasiedlić również inne organizmy. Niestety, kiedy dojdzie do ich zakwitu mogą wydzielać niebezpieczne dla ludzi i zwierząt toksyny.

Gdzie obecnie (stan na 21.07.2019) są zamknięte plaże nad Bałtykiem?

Decyzją Głównego Inspektora Sanitarnego zamknięte zostały następujące kąpieliska: Gdynia Redłowo, Sopot Kamienny Potok Koliba, Sopot Hotel Sopot Beach Club, Sopot Hotel Haffner Esentra, Sopot Park Północny I, Sopot Park Północny II, Sopot K 22, Sopot Łazienki Południowe, Sopot-EKO-Tropikalna Wyspa, Sopot-32A-33 - podał GIS na stronie internetowej. Zamknięte jest też kąpielisko nr 3 - „Mała Plaża” w Helu.

Zakaz kąpieli obowiązuje także na kąpielisku Mikoszewo w woj. pomorskim, ale nie z powodu sinic, tylko ze względu na parametry mikrobiologiczne wody morskiej. Zamknięte zostało również kąpielisko w  Darłowie w woj. zachodniopomorskim. Winne jest zanieczyszczenie wód Bałtyku w tym miejscu bakterią escherichia coli. Z powodu podejrzenia zakwitu sinic zamknięte jest także kąpielisko na Jeziorze Węgorzyno (Pomorskie) w leżącym niedaleko Kartuz Sulęczynie.

Co powoduje kontakt z sinicami?

Najczęściej u ludzi po kontakcie z sinicami pojawiają się dolegliwości skórne: 

  • grudkowata lub pęcherzowa wysypka,
  • pokrzywka,
  • swędzenie skóry,
  • rumień skórny,
  • zapalenie spojówek,
  • zapalenie błon śluzowych.

Z kolei po napiciu się wody z sinicami mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto pamiętać, że do zatrucia może dojść także przez zjedzenie ryb, które pływały w zainfekowanym zbiorniku. Najczęstsze dolegliwości to: wymioty, biegunkasilne bóle brzucha, gorączka i dreszcze, bóle mięśniowe, zawroty głowy, a nawet zapalenie płuc.

Więcej o sinicach dowiecie się tutaj: Co to są sinice? Jakie objawy występują po kontakcie z nimi? Jak wygląda zakwit sinic?

Polecamy wam także film, z którego dowiecie się, jak można uniknąć zatrucia Salmonellą:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni