Polub nas na Facebooku
Czytasz: Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?

Czosnek

mescioglu/getty images

Siarka posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. Jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych człowiekowi. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także korzystnie wpływa na nasz wygląd. Poznaj produkty bogate w siarkę.

Niezbędny składnik mineralny

Siarka jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. Posiada właściwości przeciwzapalne, odbudowujące oraz detoksykujące.

Siarka – właściwości

Przede wszystkim siarka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jednym z najważniejszych zadań wątroby jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wytwarzanie żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Siarka wspomaga proces detoksykacji wątroby oraz stymuluje ją do wydzielania kwasów żółciowych.

Siarka reguluje pracę gospodarki hormonalnej. Dzięki niej narządy naszego ciała zostają odpowiednio ukrwione.

Oprócz tego, siarka jest niezbędna w procesie regeneracji naskórka. Składnik mineralny jest stosowany w leczeniu chorób skórnych np. trądziku, czy łuszczycy. Dzięki siarce poprawimy też kondycję włosów oraz paznokcie.

Co więcej, siarka to także silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki. Pierwiastek zwiększa również produkcję przeciwciał w organizmie, przez co wzmacnia cały układu odpornościowy.

Objawy niedoboru siarki

Niedobory siarki objawiają się między innymi pogorszeniem stanu naszej skóry (np. trądzik), paznokcie i włosy stają się łamliwe. Przy niedobrze siarki może nam również towarzyszyć permanentne uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju, czy skłonność do infekcji.

Produkty bogate w siarkę

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na siarkę wynosi 1 g. Niedobory siarki można uzupełnić dzięki dobrze zbilansowanej diecie. Duże ilości pierwiastka znajdziemy w produktach wysokobiałkowych, a więc:

  • mięsie (najwięcej w indyku),
  • jajkach,
  • produktach mlecznych (najwięcej w tłustym twarogu).

Siarkę znajdziemy również w produktach roślinnych, np.:

Zobacz też: Truskawki w diecie.

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?