Niezbędny składnik mineralny
Siarka jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. Posiada właściwości przeciwzapalne, odbudowujące oraz detoksykujące.
Siarka – właściwości
Przede wszystkim siarka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jednym z najważniejszych zadań wątroby jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wytwarzanie żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Siarka wspomaga proces detoksykacji wątroby oraz stymuluje ją do wydzielania kwasów żółciowych.
Siarka reguluje pracę gospodarki hormonalnej. Dzięki niej narządy naszego ciała zostają odpowiednio ukrwione.
Oprócz tego, siarka jest niezbędna w procesie regeneracji naskórka. Składnik mineralny jest stosowany w leczeniu chorób skórnych np. trądziku, czy łuszczycy. Dzięki siarce poprawimy też kondycję włosów oraz paznokcie.
Co więcej, siarka to także silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki. Pierwiastek zwiększa również produkcję przeciwciał w organizmie, przez co wzmacnia cały układu odpornościowy.
Objawy niedoboru siarki
Niedobory siarki objawiają się między innymi pogorszeniem stanu naszej skóry (np. trądzik), paznokcie i włosy stają się łamliwe. Przy niedobrze siarki może nam również towarzyszyć permanentne uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju, czy skłonność do infekcji.
Produkty bogate w siarkę
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na siarkę wynosi 1 g. Niedobory siarki można uzupełnić dzięki dobrze zbilansowanej diecie. Duże ilości pierwiastka znajdziemy w produktach wysokobiałkowych, a więc:
- mięsie (najwięcej w indyku),
-
jajkach,
- produktach mlecznych (najwięcej w tłustym twarogu).
Siarkę znajdziemy również w produktach roślinnych, np.:
- brokułach,
- kapuście,
- rzodkiewce,
- cebuli,
-
czosnku,
- awokado,
- truskawkach,
- morelach.