Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić? Czy jedzenie żółtego sera jest bezpieczne dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić? Czy jedzenie żółtego sera jest bezpieczne dla zdrowia?

Deska, na której leży kawałek żółtego serca

Fot: Tim Macpherson / gettyimages.com

Badania pokazują, że statystyczny Polak zjada ok. 13 kilogramów rocznie. Niestety nie każdy żółty ser, który trafia na nasze stoły faktycznie nim jest. Wielu producentów serwuje nam wyroby seropodobne, które nie tylko pozbawione są wartości odżywczych, ale przede wszystkim bardzo szkodzą. Na co zwrócić uwagę kupując żółty ser i jak wybierać te naprawdę dobrej jakości?

Prawdziwy żółty ser powinien składać się z mleka, bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki i odrobiny soli. Czy produkty, które możemy kupić w sklepie też mają taki skład? Niestety nie. Ogromna część żółtych serów w swoim składzie zawiera głównie konserwanty z emulgatorami na czele, które w nadmiarze mogą przyczynić się do problemów z układem pokarmowym.

Jeśli chcesz wiedzieć, co się dzieje po zjedzeniu wyrobu seropodobnego zobaczcie rozmowę Katarzyny Bosackiej z Szymonem Drobniakiem, biologiem z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie:

Zobacz film: Ser żółty - jak zachowuje się w organizmie? Źródło: Co nas truje?

Ser to samo zdrowie?

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żółty ser jest doskonałym źródłem wapnia. Pierwiastka tego potrzebuje przede wszystkim układ kostny. To dzięki niemu kości oraz zęby są mocne i zdrowe. Wapnia potrzebują również mięśnie, w tym serce - sprawia ono, że mięśnie prawidłowo się kurczą i rozkurczają. Dodatkowo odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnoelektrolitowej organizmu. Czy ser, który kupujemy w sklepie, też ma takie właściwości? Z tym niestety bywa różnie. Sery kiepskiej jakości czy też wyroby seropodobne poza konserwantami i sztucznymi ulepszaczami smaku, zawierają bardzo dużo soli oraz niezdrowych tłuszczów. To wszystko może się przełożyć na problemy z koncentracją, nauką czy pamięcią. Nadmiar soli znacząco podnosi ciśnienie tętnicze, co może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia czy nawet udaru mózgu. Co gorsza w serach kiepskiej jakości znajdują się także utwardzone tłuszcze roślinne, czyli tzw. tłuszcze trans. Związki te mogą upośledzać funkcję układu nerwowego oraz krwionośnego. Dlaczego lepiej unikać tego rodzaju produktów? Dowiecie się tego z rozmowy Katarzyny Bosackiej z dr. Michałem Mularczykiem, kardiologiem i internistą:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić zbyt częste jedzenie produktów seropodobnych? Źródło: Co nas truje?

Wyroby seropodne – co się z nich znajduje

Wyroby seropodne na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo jak prawdziwy ser. Niestety to tylko pozory. Producenci pseudoserów zastępują naturalne produkty konserwantami. Przede wszystkim  znajdziemy tam różnego rodzaju fosforany oraz azotany, która mogą podrażniać śluzówkę. Osoby, które często jedzą wyroby seropodobne nieświadomie fundują sobie spore kłopoty z układem pokarmowym. Nadmiar żywności ze sztucznymi dodatkami w codziennej diecie to także prosta droga do alergii i problemów skórnych.

Co jeszcze znajduje się w tego rodzaju produktach? Dowiecie się tego z filmu. Katarzyna Bosacka rozmawia w nim z Małgorzatą Sobczyk, dietetyczką:

Zobacz film: Konserwanty w wyrobach seropodobnych - czy są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Co nas truje?

Czy ser może uzależniać?

Co ciekawe, problemy z układem pokarmowym czy choroby skóry to nie jedyne konsekwencje jedzenia produktów seropodobnych. Mało kto wie, że żółty ser może uzależniać. Jak to możliwe? Podczas trawienia z żółtego sera wyodrębniana jest kazomorfina, która dociera do ośrodkowego układu nerwowego i aktywuje wydzielanie dopaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Związek ten działa bardzo podobnie do opiatów. Czy każdy może się uzależnić od żółtego sera? Tego dowiecie się z rozmowy Katarzyny Bosackiej z Iloną Cichecką, psychodietetykiem: 

Zobacz film: Czy żółty ser może uzależniać? Źródło: Co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
12
Polecamy
Dodatki do żywności.
Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”? 
Dodatki do żywności. Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”?  Dzień Dobry TVN
Jedzenie prosto z natury.
Co warto kupować prosto od gospodarza?
Jedzenie prosto z natury. Co warto kupować prosto od gospodarza? TVN zdrowie
Błędy żywieniowe.
Co sprawia, że ciągle przybieramy na wadze?
Błędy żywieniowe. Co sprawia, że ciągle przybieramy na wadze? TVN zdrowie
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?