Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego. Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.
Ryż jaśminowy
Ryż jaśminowy zawojował w ostatnim czasie świat. Pojawił się również na polskich stołach. Długie i śnieżnobiałe ziarna wywodzą się z Tajlandii (gdzie znane są pod nazwą Hom Mali) i w tym kraju stanowią podstawowy produkt w kuchni. Obecnie uprawy ryżu jaśminowego można znaleźć niemal na całym świecie, ale tajski nadal uważany jest za najlepszy. Należy do gatunku zbóż długoziarnistych. Po ugotowaniu zachowuje bardzo delikatną lepkość (można z niego formować różne kształty), ale jednocześnie jest lekki i puszysty, przez co nadaje się zarówno do potraw tradycyjnych, jak i egzotycznych.
Swój smak (lekko orzechowy) i zapach zawdzięcza właściwościom gleby i specyficznym warunkom klimatycznym w Tajlandii, które gwarantują roślinie wysokie temperatury przy znacznej wilgotności powietrza.
Jakie właściwości posiada ryż jaśminowy?
W Polsce ryż jaśminowy, mimo że ma wiele właściwości zdrowotnych, nadal przegrywa jako dodatek do potraw z ziemniakami czy makaronami. Tymczasem wpływa pozytywnie na zdrowie i jest cennym składnikiem diet odchudzających. Jest uważany za jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż. Dokładne ilości zawartych w nim substancji odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany, ale każda z nich uważana jest za bogate źródło węglowodanów i błonnika, co czyni ryż jaśminowy przydatnym w jadłospisie sportowców, którzy poddają swoje ciało dużemu wysiłkowi fizycznemu. Zjedzenie jego porcji po treningu nie wywołuje kłopotów trawiennych, a dodatkowo uzupełnia poziom wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, elektrolitów i tłuszczy – zwłaszcza z dodatkiem owoców i mleka. Błonnik dodatkowo wydłuża okres uczucia sytości, przez co powinien być składnikiem lekkostrawnych diet odchudzających. Dodatkowo ma działanie lekko odwadniające, które cenione jest w walce z niechcianymi kilogramami.
Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.
Jego cenną zaletą jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią. Dodatkowo korzystnie wpływa na procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie pożądane dla układu krążenia. Jest produktem niskokalorycznym i w 100 g ryżu jaśminowego zawartych jest około 116 kcal, czyli znacznie mniej niż w jego białym odpowiedniku.
Ryż jaśminowy – gotowanie
W Polsce ryż jaśminowy jest już ogólnie dostępny. Jest wiele sposobów jego gotowania. Jeden z nich wymaga wcześniejszego płukania go, aż do momentu, w którym woda będzie zupełnie czysta. Jeśli produkt nie jest świeżo otwarty, należy go moczyć przez 30 min w zimnej wodzie. W przeciwieństwie do innych gatunków ten rodzaj ryżu należy gotować w zimnej wodzie – na jedną szklankę ziaren należy wlać jej od 1,5 do 2 szklanek. Przez kolejne 15–20 min trzeba go gotować na wolnym ogniu, aby całkowicie wchłonął wodę, a następnie dusić pod przykrywką aż stanie się miękki i delikatny. Po zakończeniu gotowania dobrze jest odstawić go na około 10 min i dopiero potem przelać zimną wodą i delikatnie zamieszać.
Według innego sposobu absolutnie nie należy go wcześniej płukać, solić czy moczyć, a jedynie wrzucić bezpośrednio do garnka z odmierzoną ilością zimnej wody.
Niezależnie od sposobu gotowania ryż jaśminowy idealnie nadaje się do deserów, ale pasuje też do mięs, ryb i sałatek. Ponadto jego delikatnie słodki smak sprawia, że dobrze komponuje się też z pikantnymi sosami.
Ryż jaśminowy a dieta
W diecie odchudzającej, dla sportowców czy bezglutenowej nie tylko można wykorzystywać ryż jaśminowy w jego naturalnej postaci ziaren. Można z niego wytwarzać mąkę, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną pszenną, której nie mogą stosować osoby z nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa nadaje się do ciast (przez swój słodkawy smak), ale z powodzeniem można jej używać również do wypieków na słono.
Z ryżu powstaje też mleko (chociaż głównie z jego brązowych odmian), które w porównaniu do krowiego nie zawiera cholesterolu i laktozy, ale ma jednocześnie mniejszą zawartość białka i fosforu. Posiada natomiast więcej węglowodanów i często wzbogacane jest dodatkowo w witaminy i minerały. Jest wskazane dla osób z nietolerancją laktozy. Oba produkty – mleko i mąkę – można kupić w gotowej postaci lub samodzielnie przygotować w domu, na podstawie dostępnych w internecie i książkach kucharskich przepisów.
Co wybrać do obiadu? Jakie dodatki są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie: