Sola jest chudą rybą dostarczającą pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne jako potrawa pieczona, duszona, smażona, gotowana, a nawet faszerowana. Może pojawić się w diecie kobiet ciężarnych.
Sola - jaka to ryba?
Sola należy do chudych ryb słonowodnych (morskich) o delikatnym, białym mięsie. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, dlatego powinna pojawić się w diecie odchudzającej. We Francji sola uznawana jest za jedną z najszlachetniejszych ryb morskich. Jest zdrową rybą o niskiej zdolności do akumulacji toksycznej rtęci. Może być spożywana przez kobiety ciężarne oraz karmiące piersią, gdyż nie wykazuje szkodliwego działania na płód. Co więcej, sola jest źródłem wielu cennych dla organizmu witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Sola - co zawiera? Wartość odżywcza ryby
Sola jest niskokaloryczna i posiada wysokie wartości odżywcze. 100 g dostarcza około 64 kcal i jedynie 0.5 g tłuszczu. Jest źródłem pełnowartościowego białka - w 100 g zawiera około 14.8 g tej cennej substancji odżywczej. W składzie soli występują nienasycone kwasy tłuszczowe wykazujące pozytywny wpływ na układ krążenia, nerwowy i odpornościowy. Ta delikatna i lekkostrawna ryba zawiera cenne minerały i witaminy, takie jak: potas, fosfor, magnez, selen, wapń, witamina A, D oraz witaminy z grupy B (B6, B12).
Sola - zdrowa ryba o cennych właściwościach zdrowotnych
Sola jest bogatym źródłem selenu należącego do naturalnych antyoksydantów odpowiedzialnych za hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Minerał ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz działa przeciwnowotworowo. Opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wykazuje właściwości ochronne w stosunku do układu sercowo-naczyniowego. Selen zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i odgrywa ważną rolę w żywieniu osób ze zdiagnozowaną niedoczynnością tego gruczołu. Jest wykorzystywany wspomagająco w leczeniu depresji oraz łagodzeniu dolegliwości bólowych występujących przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Cennymi składnikami obecnymi w soli są nienasycone kwasy tłuszczowe, które oddziałują korzystnie na organizm. Wykazują właściwości przeciwzapalne i regulują ciśnienie krwi zapobiegając nadciśnieniu tętniczemu. Działają antyarytmicznie, zapewniając prawidłowy rytm serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu, który dostarczany w nadmiarze odkłada się w ścianach tętnic tworząc zmiany miażdżycowe. Regularne spożywanie soli oraz innych ryb morskich zmniejsza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałów serca oraz udaru mózgu. Sola dostarcza organizmowi witaminy D, która uczestniczy w procesie mineralizacji tkanki kostnej. Witamina ta wspomaga wchłanianie i wykorzystanie przez organizm dwóch minerałów zapewniających zdrowe i mocne kości, czyli wapnia i fosforu. Ponadto wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego i krążenia.
Za co odpowiada witamina D? Czy warto ją suplementować i czy trzeba to robić przez cały rok? Odpowiedź na filmie:
Sola - jak ją przygotować?
Sola jest rybą znajdującą szerokie zastosowanie kulinarne, również w kuchni polskiej. Na polskich rynku sola dostępna jest w postaci filetów, wypatroszona oraz w całości. Można ją przygotować na wiele sposobów, wykorzystując różne techniki kulinarne: pieczenie tradycyjne, w pergaminie lub w folii aluminiowej, duszenie, smażenie, gotowanie w wodzie lub na parze. Ryba sola doskonale smakuje w towarzystwie warzyw, a także serwowana z owocowymi sosami. Świetnie komponuje się ze szpinakiem i brokułami. Na jej bazie przygotowuje się kotlety rybne, pulpety oraz faszerowane roladki.
Prosty przepis na solę ze szpinakiem i serem gorgonzola
Składniki na 2 porcje:
- 220 g filetów z soli (świeże lub mrożone),
- ½ szklanki mąki,
- ½ szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- 150 g szpinaku,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 50 g sera gorgonzola,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- W przypadku korzystania z mrożonych filetów - rozmroź je i osusz.
- Opłucz szpinak, odetnij twarde łodyżki i osusz papierowym ręcznikiem.
- Szpinak wyłóż na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Odciśnij szpinak z wody, posiekaj i odstaw.
- Filety z soli oprósz lekko solą i pieprzem. Wlej mleko na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp mąkę. Filety zanurzaj w mleku i obtaczaj w mące.
- Filety z soli smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią i zyskają chrupiącą skórkę.
- Na patelni (czystej) rozgrzej masło. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę. Po zgęstnieniu sosu dodaj szpinak. Całość wymieszaj i odstaw z ognia.
- Do gorącego sosu dodaj pokrojony ser gorgonzola.
- Solę w szpinakowym sosie podawaj z ugotowanym białym ryżem i cząstkami cytryny.