Polub nas na Facebooku
Czytasz: Rozpoczyna się produkcja pierwszego polskiego testu na koronawirusa
menu
Polub nas na Facebooku

Rozpoczyna się produkcja pierwszego polskiego testu na koronawirusa

Test na COVID-19

Fot: Thana Prasongsin / gettyimages.com

Test na koronawirusa opracowany przez naukowców z Instytutu  Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk (ICHB PAN) w Poznaniu trafi do produkcji. Kiedy ruszy produkcja i ile testów trafi do laboratoriów? 

Pierwszy polski test wykrywający koronawirusa SARS-CoV-2 został opracowany przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk. Co ciekawe, test powstał z wyłącznie z produkowanych komponentów, które dostarczyła jedna z firm.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

100 tysięcy testów

Test opracowany przez baczy z Poznania uzyskał niezbędne certyfikaty i właśnie trafił do produkcji. Dzięki wsparciu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa - w pierwszym rzucie - będzie można wyprodukować 100 tysięcy testów. Produkcja pierwszych polskich testów, które wykrywają zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 ma się rozpocząć zaraz po Świętach Wielkanocnych.

O przekazaniu funduszy badaczom z Poznania zdecydował Jarosław Gowin, który jeszcze do niedawna pełnił funkcję ministra nauki i szkolnictwa wyższego.

Zobacz film i dowiedz się więcej o testach na COVID-19

Zobacz film: Wirusolog Krzysztof Pyrć: W tym momencie nie ma czegoś takiego, co można nazwać „szybkimi testami” Źródło: 36,6

Koronawirus SARS-CoV-2. Co należy o nim wiedzieć?

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie prowadzi do zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach przechodzi ono w niewydolność oddechową. U pacjentów z COVID-19 obserwuje się przede wszystkim wysoką gorączkę, duszności, kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. U części pacjentów obserwuje się mniej charakterystyczne objawy, np. biegunkę, wymioty, zaburzenia węchu czy smaku oraz zapalenie spojówek (to ostanie pojawia się zaledwie u 0,8 proc. wszystkich zakażonych).

Wirus może być niebezpieczny dla każdego z nas. W grupie najwyższego ryzyka znajdują się jednak seniorzy oraz osoby przewlekle chore. Szczególną ostrożność muszą zachować pacjenci ze schorzeniami układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, a także diabetycy czy osoby z chorobami autoimmunologicznymi.   

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni