Polub nas na Facebooku
Czytasz: Róża – leczenie farmakologiczne i niekonwencjonalne
menu
Polub nas na Facebooku

Róża – leczenie farmakologiczne i niekonwencjonalne

Róza

helovi/getty images

Róża jest chorobą infekcyjną spowodowaną przez bakterie – paciorkowce. W związku z tym podstawową metodą terapii jest ogólne (doustne lub dożylne) stosowanie antybiotyków. Niekonwencjonalne metody i leczenie miejscowe nie przynoszą zwykle pożądanych rezultatów.

Róża jest dość często występującą chorobą zakaźną. Zarazić się nią można przez bezpośredni kontakt z osobą będącą nosicielem paciorkowca. Schorzenie dotyka przede wszystkim pacjentów, którzy mają upośledzoną odporność bądź zaburzenia krążenia żylnego, ewentualnie chłonnego. Przebieg bywa gwałtowny i wywołuje objawy ogólnoustrojowe, takie jak wysoka gorączka.

Czym jest róża?

Róża (w łacińskim mianownictwie medycznym erysipelas) to choroba, która charakteryzuje się zlokalizowanymi na skórze i w tkance podskórnej intensywnymi objawami zapalenia. Bakterią powodującą zachorowanie jest Streptococcus pyogenespaciorkowiec zaliczany do grupy tzw. ropotwórczych, Gram-dodatnich drobnoustrojów beta-hemolizujących. Najlepszym środowiskiem dla niego jest otoczenie zbliżone do temperatury ciała ludzkiego, o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie (pH). Nie wytwarza przetrwalników, więc w niskich (poniżej 20 C) albo w wysokich temperaturach łatwo ginie. W związku z tym główną formą przenoszenia jest bezpośredni kontakt z osobą zakażoną (chorą lub będącą nosicielem).

Jak dochodzi do rozwoju choroby?

Zachorowanie związane jest bezpośrednio z obecnością bakterii w organizmie chorego. Mogą one pojawić się tam na skutek kontaktu z nosicielem i wniknięcia drobnoustrojów do organizmu przez uszkodzone powłoki (np. zranioną lub obtartą skórę, owrzodzenia albo przekrwione i obrzęknięte śluzówki). U niektórych chorych dochodzi do uaktywnienia bakterii, które już wcześniej bytowały w organizmie bezobjawowo. Osoby w pełni zdrowe bardzo rzadko chorują na różę. Najczęściej zachorowanie wiąże się z połączeniem obecności bakterii i jednego z dwóch czynników wyzwalających: spadku odporności organizmu albo upośledzenia krążenia w miejscu rozwoju infekcji.

Obniżenie odporności może być wywołane np. przez:

  • przewlekłe choroby infekcyjne,
  • stany niedożywienia i wyniszczenia,
  • przewlekłą terapię glikokortykosteroidami (np. w związku z chorobami układowymi),
  • leczenie immunosupresyjne (np. po przeszczepie),
  • zespoły zaburzeń odporności (AIDS).

Czynnikiem ułatwiającym rozwój bakterii są zaburzenia krążeniowe i metaboliczne. Grupą narażoną są więc osoby chore na cukrzycę, zakrzepowe zapalenie żył kończyn dolnych czy zaawansowaną miażdżycę z niedokrwieniem kończyn. Miejsca z upośledzonym przepływem krwi są dla paciorkowców dogodną lokalizacją, gdyż napływ w takie miejsca białych krwinek odpowiedzialnych za niszczenie bakterii jest utrudniony. Wrotami zakażenia stają się też owrzodzenia powłok, zmiany grzybicze, rozległe zranienia czy oparzenia.

Leczenie róży

Róża jest chorobą infekcyjną – jej intensywne objawy wiążą się bezpośrednio z działaniem bakterii chorobotwórczych. Zakażenie lokalizuje się w skórze i tkance podskórnej twarzy, szyi, na ręce lub na nodze. Wtórnie często dochodzi do rozszerzania się obszaru infekcji nie tylko przez ciągłość, ale też drogą chłonną i krwionośną, dlatego podstawową formą terapii jest antybiotykoterapia ogólna, a nie miejscowa. Najczęściej efekt leczniczy uzyskuje się, podając leki drogą doustną. W niektórych sytuacjach, np. gdy dochodzi do uogólniania się choroby, tworzenia wtórnych ognisk czy rozwoju posocznicy, niezbędne może być dożylne podawanie antybiotyku. Często leczenie róży odbywa się w warunkach szpitalnych.

Paciorkowce dobrze reagują na leczenie antybiotykami z grupy penicylin. Niekiedy podaje się chorym preparaty złożone, zawierające również kwas klawulanowy. Powoduje on zahamowanie działania enzymów inaktywujących antybiotyk.

Miejscowo stosuje się preparaty osłonowe i zabezpieczające zmiany chorobowe przed wtórnym nadkażeniem przez inne bakterie czy grzyby. Podawanie antybiotyków bezpośrednio na skórę nie prowadzi do wyleczenia choroby.

Wytyczne do leczenia róży

Planowanie farmakoterapii róży jest o tyle ważne, że choroba ma tendencje do nawracania albo do przechodzenia w postać przewlekłą, która może doprowadzić do powstania martwicy skóry, owrzodzeń i posocznicy (sepsy). Dlatego niezmiernie ważne jest wczesne wdrożenie antybiotykoterapii i doprowadzenie jej do końca, nawet jeśli objawy ustąpią wcześniej. W przypadkach schorzeń przewlekłych farmakoterapia może trwać nawet kilka miesięcy i obejmować nie tylko leki z grupy penicylin, ale też (w uzasadnionych przypadkach) antybiotyki makrolidowe lub linkozamidy (np. klindamycynę).

Niekonwencjonalne leczenie róży

Niekonwencjonalne metody leczenia róży (zarówno miejscowego jak i ogólnego) zwykle nie są skuteczne ze względu na dużą zjadliwość paciorkowców i tendencję do szybkiego rozprzestrzeniania się i uogólniania choroby. Stosowanie metod alternatywnych (leczenie ziołami, okładami, z użyciem różnych maści) może opóźnić podanie antybiotyków, które bezpośrednio niszczą bakterie i doprowadzić do nawrotów lub przewlekania się schorzenia oraz do poważnych, zagrażających zdrowiu powikłań.

Bibliografia:

1. Z. Dziubek, Choroby zakaźne i pasożytnicze, Warszawa 2010.

2. S.J. Robertson, R.J.G. Rycroft, S.H. Wakelin, Dermatologia, red. M. Olszewska, L. Rudnicka, M. Sar-Pomian, tł. P. Traczewski, Warszawa 2014.

Zobacz film: Jesteś w ciąży? Uważaj na różyczkę

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?