Około ⅔ dziennego zapotrzebowania na płyny powinna stanowić woda. Większość osób uważa, że jedyną różnicą między wodami dostępnymi w sklepie jest to, czy są gazowane czy niegazowane. Jest to jednak nieprawda. Różnią się głównie stopniem stężenia składników mineralnych. Najzdrowsza woda mineralna to taka, która uzupełnia niedobory w organizmie. Dlatego rodzaj spożywanej wody mineralizowanej powinien być dobierany indywidualnie.
Mineralizacja wody
Mineralizacja wody określa ilość rozpuszczonych w wodzie związków i składników mineralnych. Klasyfikacja według stopnia wysycenia wody jonami soli mineralnych przedstawia się następująco:
- woda niskozmineralizowana – 50–500 mg/l, jest to zwykła woda mineralna, którą można spożywać w nieograniczonych ilościach. Można jej używać podczas przygotowywania posiłków zarówno dla dorosłych, jak i niemowląt,
- woda średniozmineralizowana – 500–1500 mg/l, może być spożywana przez prawie wszystkie osoby, w ograniczonych ilościach mogą ją pić małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące piersią,
- woda wysokozmineralizowana – 1500 mg/l, oprócz soli mineralnych zawiera również wodę leczniczą. Jej cechami charakterystycznymi są czystość i stałość składu, która wynika z miejsca jej wydobycia. Są to podziemne, głęboko położone warstwy wodonośne, odizolowane od szkodliwego działania czynników zewnętrznych. Nadmiar soli mineralnych nie jest korzystny przede wszystkim dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz dzieci. Zalecane są natomiast dla sportowców. Warto pić tę wodę zamiennie z płynami o mniejszej zawartości soli mineralnych, aby nie obciążać zbytnio nerek.
Wydawać by się mogło, że im wyższe wysycenie, tym woda jest zdrowsza. Jest to jednak nieprawda. Każdy organizm ma inne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy. Ich nadmiar może powodować niekorzystne dla zdrowia skutki.
Polecamy: Dieta wodna – rola wody w odchudzaniu oraz oczyszczaniu organizmu
Jaką wodę wybrać? Co zawiera woda mineralna?
Skład wód mineralnych
Wody mineralne, mimo iż zawierają dużo cennych makro- i mikroelementów, powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennej diety. Z ważniejszych składników wpływających korzystnie na funkcjonowanie organizmu, które znajdują się w wodach, można wymienić:
- sód – jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową oraz bierze udział w procesie wchłaniania składników odżywczych,
- potas – odpowiada za prawidłowe natlenowanie mózgu, usprawnia pamięć oraz koncentrację, reguluje pracę układu krążenia i układu nerwowego,
- magnez – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego, dodatkowo wspomaga układ immunologiczny (odpornościowy),
- chlor – reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, normalizuje poziom pH oraz reguluje procesy układu trawiennego,
- siarka – odpowiada za elastyczność stawów oraz wspomaga wątrobę w neutralizowaniu toksycznych substancji znajdujących się w organizmie,
- wapń – buduje i wzmacnia kości oraz zęby, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Wody stołowe
Woda stołowa powstaje w wyniku połączenia naturalnej wody mineralnej lub przefiltrowanej wody wodociągowej z wysokozmineralizowaną wodą lub składnikami mineralnymi. Pomimo iż w sposób nienaturalny dodawane są do niej makro- i mikroelementy, ma znacznie uboższy skład od naturalnych wód mineralnych, aczkolwiek dobrze gasi pragnienie.
Wody lecznicze
Są to wody ze źródeł leczniczym. Aby woda mogła być uznana za leczniczą, musi zawierać minimum 1000 mg składników mineralnych oraz dodatkowo jedną substancję leczniczą w 1 l, czyli taką, która w bezpośredni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Najczęściej woda lecznicza zawiera magnez, sód, potas, węglany oraz wapń.
Woda gazowana czy niegazowana – która jest lepsza?
Wielu lekarzy i dietetyków odradza spożywanie wody gazowanej z powodu zawartego w niej dwutlenku węgla (CO2). Nie powinny jej pić osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowym, w trakcie rekonwalescencji po żółtaczce lub z infekcjami górnych dróg oddechowych, gdyż obecne w niej bąbelki mogą nasilić objawy. Dyskomfort związany ze spożyciem wody gazowanej odczuwają dzieci, gdyż piją bardzo szybko i łapczywie, co powoduje gromadzenie się gazu na którymś odcinku przewodu pokarmowego, najczęściej w żołądku lub jelitach.
Bibliografia:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2018 r. poz. 1541).
- Słownik hydrogeologiczny Dowgiałło, Kleczkowski, Macioszczyk, Różkowski red. PIG, Warszawa, 2002.