Polub nas na Facebooku
Czytasz: Na czym polega biologiczny przeszczep skóry? 
menu
Polub nas na Facebooku

Na czym polega biologiczny przeszczep skóry? 

Zobacz film: Opatrunek ze skóry - jak lekarze pomogli małemu chłopcu? Źródło: Raport life

Alan podczas zabawy z bratem poparzył się łatwopalną substancją. Lekarze, aby uratować chłopcu życie zastosowali u niego specyficzny rodzaj opatrunku. Do jego wykonania posłużyła skóra pobrana od ojca Alana.

Alan miał poparzone ciało niemal w 70 proc. Uszkodzona została skóra na głowie i szyi. Poparzone zostały także kończyny oraz tułów. Lekarze uznali, że jedynym sposobem na uratowanie chłopca jest przeszczep skóry. Jednak, lekarzom ciągle brakowało materiału (zaledwie 1/3 skóry chłopca nadawała się do przeszczepu), który nadawałby się do przeszczepu. Na czas poszukiwania dawcy lekarze wprowadzili Alana w stan śpiączki farmakologicznej.

Aby dać chłopcu szansę na przeżycie lekarze zdecydowali się wykonać u chłopca tzw. przeszczep biologiczny. Zabieg polega na pobraniu - w tym przypadku skóry - od osoby spokrewnionej i przeszczepienie jej choremu. W przypadku Alana materiał został pobrany od ojca. 

Dzięki temu zabiegowi lekarze osłonili rany spowodowane poparzeniem, ale przede wszystkim zyskali czas niezbędny do wyhodowania nowej skóry. Tego rodzaju procedury wykonywane są w specjalnym laboratorium w Krakowie. Z trzech centymetrów skóry chłopca badacze wyhodowali płat skóry wielkości kartki A4.

Po trzech miesiącach i pięciu przeszczepach skóry chłopiec w końcu wyszedł ze szpitala. Cały czas musi jednak nosić - ze względu na rozległe blizny - specjalne ubranie uciskowe.

Mimo że Alan czuje się coraz lepiej i wraca do zdrowia czeka go jeszcze bardzo długa rehabilitacja.

Program Raport Life można oglądać na antenie stacji Discovery Life!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?