Składniki na bigos wigilijny:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 10 dag grzybów suszonych: im więcej gatunków, tym lepiej dla smaku
- 2 średnie cebule
- przecier pomidorowy (duże opakowanie lub domowy)
- 10 dag suszonych śliwek
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 butelki wina czerwonego wytrawnego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- majeranek
- kminek
- 5 ziaren jałowca
- sól i pieprz
- wędzona papryka w proszku
- olej rzepakowy do smażenia
Przeczytaj także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Właściwości
Przygotowanie:
Zalej grzyby 1,5 szklanki wody i zostaw na noc, by się namoczyły. Następnego dnia pokrój kapustę na drobniejsze kawałki (nie płucz jej przed). Podgrzej na dnie dużego garnka olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, zalej całość litrem wody i gotuj na średnim ogniu przez godzinę, regularnie mieszając.
Po godzinie, dodaj do mieszanki powidła śliwkowe, namoczone grzyby, suszone śliwki, przecier pomidorowy i wino. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pamiętaj, że bigos nabiera intensywniejszego smaku, przy każdym kolejnym podgrzaniu. Smacznego!
Zobacz także: Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie?