Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka i specjalistka z dziedziny zdrowego odżywiania i wykorzystania darów natury w diecie. Tym razem podzieliła się z nami zaskakującym przepisem na hummus z buraków, który jest bombą witaminową na odporność i ma działanie antynowotworowe. Musisz spróbować!

„Zawsze gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień przygotować z nich smaczny hummus.

Takie warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet kilka dni.

Taki hummus idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska

Przepis na hummus z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Gotowane buraki
  • Kawałek serka koziego
  • 4 ząbki czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
  • Kawałek kalarepy
  • Świeża kolendra
  • Pół awokado
  • Czarny sezam
  • Czerwony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Garść orzechów włoskich

Przeczytaj także: Sok z kiszonego buraka

Przygotowanie

Ugotowane buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.

Orzechy należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze do strawienia.

Na koniec dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

Zobacz także video: Burak lekiem na raka

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?