„Zawsze gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień przygotować z nich smaczny hummus.
Takie warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet kilka dni.
Taki hummus idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska
Przepis na hummus z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
Składniki:
- Gotowane buraki
- Kawałek serka koziego
- 4 ząbki czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
- Kawałek kalarepy
- Świeża kolendra
- Pół awokado
- Czarny sezam
- Czerwony pieprz
- Oliwa z oliwek
- Łyżka masła klarowanego
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Garść orzechów włoskich
Przeczytaj także: Sok z kiszonego buraka
Przygotowanie
Ugotowane buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.
Orzechy należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze do strawienia.
Na koniec
dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i
odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż
po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić
jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.
Zobacz także video: Burak lekiem na raka