Starzenie organizmu zaczyna się od narządów wewnętrznych. Możemy mieć 20 lat, a nasza wątroba będzie ich mieć o wiele więcej. Oczywiście w pierwszej kolejności "starość" widać po kondycji skóry. Jednak to przewlekły stan zapalny, który powodowany jest przez ilość wolnych rodników odpowiada za starzenie się organizmu od środka. Duża ilość wolnych rodników odpowiada także za rozwój większości chorób metabolicznych.
Warto wiedzieć: Dieta MIND na pracę mózgu – wskazania, zasady, efekty
Co jeść, a czego nie? Lista produktów szkodliwych dla nas jest długa. Należy zdawać sobie sprawę, że niebezpieczeństwo może czyhać na nas nie tylko w żywności, ale i w sposobie jej przetwarzania. Ze wszystkich sposobów przygotowywania żywności najlepiej wybrać pieczenie lub gotowanie (na parze / w małej ilości wody). Najmniej korzystne jest smażenie, które powoduje utlenianie produktów, a więc i największą utratę wartości odżywczych. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:
Produkty oczywiste, które powodują starzenie się organizmu:
- alkohol,
- żywność wysokoprzetworzona,
- cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,
- sól,
- biała mąka (a więc i białe pieczywo),
- barwniki,
- konserwanty,
- mięso.
Dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Niestety w dzisiejszych czasach żywność jest o wiele bardziej "zanieczyszczona". Warzywa i owoce są pryskane, mięso jest jedzone zbyt często (a dodatkowo pochodzi ze zestresowanych zwierząt karmionych antybiotykami), a my sami mamy za dużo stresu, za mało ruchu i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem. Wszystkie te czynniki powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, a ten odpowiada za rozwój schorzeń takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne (reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, Hashimoto), chorób neurodegeneracyjnych, czyli Parkinsona i Alzheimera oraz rozwój nowotworów.
Zdrowa, zbilansowana dieta (lub dieta przeciwzapalna) pozwala nam zminimalizować ryzyko rozwoju groźnych chorób. Ważne, aby pamiętać o piramidzie zdrowego odżywiania - u jej podstaw leżą warzywa i owoce (w proporcjach 3:1), aktywność fizyczna, właściwe nawodnienie organizmu... Dietetycy zalecają, aby mięso jeść sporadycznie (raz w tygodniu, nie więcej niż pół kilograma na tydzień), częściej jeść ryby morskie (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3) oraz wyeliminować całkowicie olej palmowy, słonecznikowy czy olej kokosowy utwardzany. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach włoskich i siemieniu lnianym, a białko - w strączkach roślin.
Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis