Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polacy zbadali kolejny enzym wirusa SARS-CoV-2
menu
Polub nas na Facebooku

Polacy zbadali kolejny enzym wirusa SARS-CoV-2

Labolatorium

Longhua Liao/getty images

Polscy naukowcy z Politechniki Wrocławskiej jako pierwsi na świecie zbadali proteazę koronawirusa SARS-CoV-2, której zablokowanie może się przyczynić do zahamowania rozwoju choroby COVID-19.

Kluczowe znaczenie do walki z pandemią

Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej pod kierownictwem prof. Marcina Drąga zbadali enzym koronawirusa Sars-Cov-2. Uczestniczy on w replikacji wirusa i blokowaniu mechanizmów obronnych organizmu. Ten enzym to proteaza SARS-CoV-2-PLpro.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Pionierskie odkrycie polskiego zespołu badawczego

Zbadanie kolejnego enzymu wirusa Sars-cov-2 to już kolejne osiągniecie wrocławskiego zespołu badawczego pod kierownictwem prof. Marcina Drąga. W marcu naukowcy przeanalizowali proteazę SARS-CoV-2-Mpro.

Jak wyjaśnia prof. Marcin Drąg, koronawirus SARS-CoV-2 jest zbudowany z 29 różnych białek, w tym z dwóch przeanalizowanych przez zespół proteaz. Polskie laboratorium jest obecnie jedynym na świecie, które dysponuje dobrze sprofilowanymi proteazami koronawirusa w aktywnej formie, podkreśla prof. Drąg.

Kierunek do wynalezienia leku?

Analiza proteaz może przyczynić się do znalezienia potencjalnych leków na koronawirusa oraz na inne schorzenia, np. proteazy stanowią bazę niektórych leków na AIDS, wirusowe zapalenie wątroby typu C, cukrzycę typu 2 oraz nowoczesnych leków przeciwnowotworowych.

Jak podkreśla naukowiec, w przypadku koronawirusa SARS-CoV-2 zatrzymanie działania jednej z proteaz doprowadziłoby do zahamowania replikacji wirusa.

Podobieństwo do innych wirusów

Wrocławski zespół porównał również proteazy dwóch blisko spokrewnionych koronawirusów. SARS-CoV-2, który odpowiada za obecnie panującą pandemię oraz SARS-CoV-1, który odpowiadał za epidemię SARS w 2002 r. Jak tłumaczy ekspert, badaczom udało się wykazać, że proteazy obu koronawirusów są do siebie bardzo zbliżone pod względem specyfiki wiązania substratów. Jest to kluczowa informacja w zakresie ich aktywności. Odkrycie może mieć zasadnicze znaczenie w zwalczaniu aktualnej pandemii.

Zobacz film: Dr Paweł Grzesiowski rozwiał wątpliwości widzów w kwestii koronawirusa. Jak zabezpieczyć oczy?

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?