Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polacy opracowali test, który wykrywa przeciwciała chroniące przed COVID-19
menu
Polub nas na Facebooku

Polacy opracowali test, który wykrywa przeciwciała chroniące przed COVID-19

Próbki krwi

Fot: Daniel Chetroni / gettyimages.com

Kilka rodzajów przeciwciał można zbadać w jednym teście odporności na COVID-19 opracowanym przez polskich specjalistów. Większość dostępnych obecnie badań wykrywa tylko jeden rodzaj przeciwciał. O odporności nie decydują jednak tylko przeciwciała.

Test, który wykrywa przeciwciała przeciwko COVID-19

Test o szerszym spektrum badanych przeciwciał opracowali specjaliści Łukasiewicz – PORT Polskiego Ośrodka Rozwoju Technologii. „Badanie i monitorowanie odporności to kolejny istotny etap w walce z pandemią COVID-19 – przekonuje w informacji przekazanej PAP dyrektor ośrodka dr Andrzej Dybczyński.

Wiele osób po przebytej chorobie lub szczepieniu zastanawia się, czy nabyło odporność na wirusa SARS-CoV-2 i jak długo się ona utrzymuje. Reakcja immunologiczna jest indywidualna, na ogół zdrowe osoby młode wykazują większą odporność, ale nawet między nimi mogą występować istotne różnice.

Koronawirus SARS-CoV-2 zawiera kilka białek (antygenów), które są wysoce immunogenne, czyli powodują wytwarzanie przeciwciał chroniących przed zachorowaniem na COVID-19. Powstają one zarówno w efekcie kontaktu organizmu z patogenem, jak i po szczepieniu. Badanie ich ilości i rodzaju pozwala stwierdzić, czy pacjent wytworzył odporność na wirusa.

Większość dostępnych na rynku testów rozpoznaje tylko jeden rodzaj przeciwciał, świadczące o odporności poszczepiennej, albo wskazujące na odporność poinfekcyjną (ozdrowieńczą). Dr Andrzej Dybczyński zapewnia, że Test Microblot Array wykrywa przeciwciała dla kilku kluczowych antygenów wirusa SARS-CoV-2, dzięki czemu pozwala na identyfikację obu rodzajów odporności w ramach jednego badania. Pacjent otrzymuje informację, czy wykryte w próbce krwi stężenie przeciwciał ma działanie ochronne. Może się również dowiedzieć, czy nie przeszedł bezobjawowo zakażenia wirusem SARS-CoV-2.

Jak działa test?

Testy te rozróżniają przeciwciała typowe dla SARS-CoV-2 od przeciwciał tworzonych w kontakcie z innymi ludzkimi koronawirusami – zarówno tymi, które powodują łagodne przeziębienia (np. NL63 czy 229E), jak i wysoce zakaźnymi (SARS-CoV, MERS-CoV).

Na potrzeby testu pobierana jest niewielka ilość (3 ml) krwi. Pobrania materiału dokonuje wykwalifikowany personel medyczny Centrum Diagnostyki Populacyjnej.

Trzeba jednak pamiętać, że przeciwciała nie są jedynym i wcale nie najważniejszym elementem systemu odpornościowego. Oprócz nich ważną rolę pełnią limfocyty, komórki odpornościowe. Nawet jak nie ma przeciwciał albo nie można ich wykryć, odporność nadal może się utrzymywać i to przez długi czas.

Limfocyty są wytwarzane w czerwonym szpiku kostnym, a potem dojrzewają w grasicy, skąd przechodzą do krwi obwodowej oraz narządów limfatycznych. Utrzymują się w organizmie od kilku miesięcy do kilku lat. Dzielą się na kilka typów. Limfocyty T wspomagają odpowiedź humoralną (w płynie bezkomórkowym) i komórkową (współdziałające m.in. makrofagami i granulocytami oraz innymi limfocytami). Stymulują też wytwarzanie przeciwciał bezpośrednio skierowanych przeciwko patogenom.

Źródło: PAP

Czy w łzach może znajdować się znajdować koronawirus?

Zdrowie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?