Parówki można jeść z różnymi dodatkami, ponadto można dodawać je do niektórych dań: zapiekanek, leczo i makaronu. Skład większości parówek dostępnych w sklepach niestety pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto rozważyć ugotowanie ich w domu.
Zobaczcie, co tak naprawdę znajduje się w parówkach:
Jak ugotować parówki?
Parówki można przyrządzić na kilka różnych sposobów, uwzględniając osobiste preferencje smakowe, ale ogólne zasady są niezmienne: mięso na parówki należy schłodzić, dodać do niego wodę i dopiero po jej wchłonięciu można zmielić mięso na gładką masę charakterystyczną dla parówek.
„Klasyczny” przepis na parówki zaleca użycie kilograma szynki wieprzowej, jednej białej cebuli, dwóch ząbków czosnku, jednej szklanki wody, pół łyżeczki pieprzu, dwóch łyżeczek soli oraz łyżeczki soli peklowej lub szczypty saletry. Dla osób, które pierwszy raz gotują parówki, przepis ma szczególne znaczenie, ponieważ zmniejsza ryzyko niepowodzenia. Bardziej doświadczeni kucharze mogą decydować się (i często decydują się) na eksperymenty, ale zwykle dotyczą one doboru przypraw, rodzaju mięsa czy osłonek, a nie samego procesu gotowania.
Mięso na parówki z szynki należy drobno pokroić w kostkę i dodać do niej saletrę lub sól peklową. Po dokładnym wymieszaniu mięso należy włożyć do lodówki na przynajmniej dobę. Po upływie 24 godzin konieczne jest dodanie pieprzu oraz wody. Gdy woda zostanie wchłonięta przez mięso, należy przepuścić je przez maszynkę do mielenia (jednocześnie należy zmielić czosnek i cebulę). Kolejny etap to dalsze rozdrobnienie mięsa w blenderze – uzyskana masa musi być idealnie gładka.
Masę mięsną należy umieścić w osłonce jelitowej lub wyłożyć na folię spożywczą w taki sposób, aby powstał cienki wałek. Oba końce parówki należy zawiązać zwykłą nitką, a miejsca, w których zebrało się powietrze, trzeba przekłuć z pomocą cienkiej igły. Na końcu należy włożyć parówki do dużego garnka z wrzącą wodą, zmniejszyć ogień i gotować serdelki przez około dwadzieścia minut.
Polecamy: Test: Czy mięso jest zdrowe?
Jak się robi parówki sojowe?
Parówki sojowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych parówek mięsnych. Są one szczególnie popularne wśród wegetarian i osób lubiących eksperymenty żywieniowe. Do przygotowania parówek sojowych potrzebne są następujące składniki: 250 g tofu, 100 ml wody, 30 g cebuli (drobno posiekanej), dwie łyżki oleju, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżeczki wędzonej papryki w proszku, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka cukru, około 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki kardamonu, 140 g glutenu (ewentualnie mąki ziemniaczanej).
Do blendera należy włożyć tofu, wlać wodę i dwie łyżki sosu sojowego, a następnie dodać wszystkie składniki z listy oprócz glutenu (lub mąki ziemniaczanej). Masę na parówki należy dokładnie zmiksować, dodać gluten i rozdrobnić ją raz jeszcze. Po umieszczeniu masy sojowej w otoczce na parówki należy przełożyć je do garnka przeznaczonego do gotowania na parze. Po upływie około 45 minut parówki sojowe gotowane na wolnym ogniu są gotowe do spożycia.
Jak zrobić parówki dla dzieci?
Parówki mają swoich amatorów wśród osób w każdym wieku, ale szczególnie lubią je dzieci – nawet niejadki. Parówki dla dzieci można rzecz jasna kupić w sklepie, ale tylko nieliczne wyroby mają dobry skład (wysoka zawartość mięsa, brak konserwantów itp.) i faktycznie smakują dzieciom. Rodzice, którzy chcą przyrządzić parówki w domu, mogą skorzystać z prostego przepisu na parówki drobiowe – zrobione osobiście, z użyciem składników wysokiej jakości, będą smakować zupełnie inaczej niż te produkowane na skalę przemysłową.
Do przygotowania parówek domowych dla dzieci niezbędne są następujące składniki: kilogram mięsa z piersi kurczaka (skórę i fragmenty błony należy usunąć przed zmieleniem mięsa), półtorej szklanki mleka pasteryzowanego, średniej wielkości ząbek czosnku, dwie łyżeczki soli (w wersji dla osób dorosłych można użyć nawet czterech płaskich łyżeczek soli), łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki białego mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, oraz osłonki na parówki.
Mięso kurczaka oraz mleko użyte do wyrobu domowych parówek dla dzieci należy lekko zmrozić w oddzielnych pojemnikach (nie dłużej niż przez kilkanaście minut). Przed umieszczeniem mięsa w zamrażarce należy pokroić je na małe kawałki. Po wyjęciu mleka i mięsa należy zacząć rozdrabnianie mięsa w maszynce lub blenderze – w trakcie mielenia co chwilę dodaje się mleko dla uzyskania pożądanej konsystencji. Masę mięsną należy przyprawić, dokładnie wymieszać i napełnić nią osłonki na parówki. Po zawiązaniu kiełbasek należy włożyć je do niemal wrzącej wody (zalecana temperatura wody to 80°C) na około dwadzieścia minut. Parówki są gotowe do spożycia – po przekrojeniu ich mięso jest białe i aromatyczne.
Ogromną zaletą drobiowych serdelków wykonanych w domu jest fakt, iż wiadomo dokładnie, z czego są parówki – nie mają w sobie sztucznych aromatów ani konserwantów.
Polecamy: Benzoesan sodu – w czym występuje? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość