Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni

pitaja

Fot. Roxiller / Getty Images

Owoc kaktusa znany jest pod różnymi nazwami: pitaja, smoczy owoc lub truskawkowa grusza. Posiada soczysty, słodko-kwaskowaty miąższ, który można jeść na surowo lub dodawać do sałatek, deserów i tortów. Smoczy owoc wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed nadciśnieniem tętniczym. 

Owoc kaktusa - pitaja - jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w wartości odżywcze. Stanowi dobre źródło witaminy C i innych związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Owoc kaktusa - nazwa. Czym jest?

Pitaja, nazywana inaczej smoczym owocem lub truskawkową gruszą, jest owocem niektórych odmian kaktusa, które swoim wyglądem przypominają pnącza. Owoc kaktusa uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Ma owalny kształt i pokryta jest czerwoną lub żółtawą skórką. Cechą charakterystyczną pitaji są długie i spiczasto zakończone liście upodabniające owoc do smoczej łuski, stąd też jego nazwa. Miąższ truskawkowej gruszy ma barwę białą, czerwoną lub żółtą i zawiera liczne, drobne pestki podobne do czarnuszki. Smoczy owoc ma delikatny, słodki i lekko kwaskowaty smak przypominający połączenie gruszki i truskawki.

Owoc kaktusa - wartości odżywcze

Owoc kaktusa posiada wysokie wartości odżywcze, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Pitaja jest niskokaloryczna - w 100 g dostarcza około 52 kcal. Jest źródłem błonnika pokarmowego (3 g/100 g), który reguluje procesy trawienne, poziom cholesterolu oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi. W 100 g smoczego owocu znajduje się około 1.1 g białka, 0.4 g tłuszczów oraz 11 g węglowodanów. W składzie owocu kaktusa znajdują się liczne witaminy i minerały, a także związki o działaniu antyoksydacyjnych. Są to m.in.: witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), fosfor, wapń, żelazo oraz flawonoidy roślinne.

Owoc kaktusa - właściwości zdrowotne

Owoc kaktusa jest ceniony za liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Stanowi dobre źródło substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz zapobiegają wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego czy nadciśnienie tętnicze. Związki antyoksydacyjne obecne w smoczym owocu korzystnie wpływają na stan skóry zmniejszający ryzyko wystąpienia niektórych chorób skóry, np. łuszczycy. 

Pitaja dostarcza dużej ilości witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny, podnosząc odporność oraz hamuje procesy starzenia się komórek organizmu. Beta-karoten występujący w truskawkowej gruszy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chroni przed schorzeniami siatkówki oka. Pitaja jest również źródłem substancji wspomagających pracę układu nerwowego i przyczyniających się do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Minerały w niej zawarte wpływają na zachowanie zdrowych kości oraz zębów. Smoczy owoc dzięki obecności błonnika pokarmowego reguluje działanie układu pokarmowego. Pobudza procesy trawienne i ruchy perystaltyczne jelit zapobiegając zaparciom i innym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Ponadto błonnik wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z substancji toksycznych, wykazując właściwości przeciwnowotworowe. Owoc kaktusa przyczynia się także do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Nasiona pitaji są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o potencjale przeciwzapalnym. Związki te zapewniają również prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Smoczy owoc zmniejsza insulinooporność, co jest ważne zwłaszcza u osób z cukrzycą czy otyłością. Chroni również przed stłuszczeniem wątroby, które może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Pitaja znajduje zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna, zmniejsza łaknienie i obniża poziom glukozy we krwi.

Owoc kaktusa - jak się je? Zastosowanie kulinarne

Owoc kaktusa można jeść w postaci surowej. Wystarczy przekroić owoc wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatny, soczysty miąższ. Pestki truskawkowej gruszy są jadalne, dlatego nie ma konieczności ich usuwania. Pitaja doskonale smakuje jako dodatek do koktajli, musów, lodów, kremów i tortów oraz domowych wypieków. Ze smoczych owoców otrzymuje się soki oraz wina. Można nimi wzbogacać sałatki, nie tylko owocowe, ale również z warzywami i kurczakiem. Z suszonych liści owocu kaktusa przygotowuje się napar wykorzystywany m.in. do zwalczania bólów mięśniowych.

Owoc kaktusa - zastosowanie w kosmetyce

Owoc kaktusa znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni i medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Truskawkowa grusza dodawana jest m.in. do peelingów i maseczek działających odżywczo na skórę twarzy. Wyciągi ze smoczego owocu wykazują właściwości przeciwzmarszczkowe i opóźniają procesy starzenia się skóry.

Jakie owoce są polecane na problemy z erekcją? Przekonajcie się:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
18
3
Polecamy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Gujawa - bogactwo witaminy C.
Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy TVN zdrowie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku.
Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie.
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości
Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie. Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?