Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie

kaki

Fot.: Lsantilli / stock.adobe.com

Owoc kaki charakteryzuje wyjątkowy, przyjemny, słodki smak, a także szerokie właściwości odżywcze. Wykorzystywany jest pomocniczo w zapobieganiu i leczeniu białaczki, w celu wzmocnienia organizmu czy obniżeniu poziomu cholesterolu.

Kaki to jedna z odmian drzewa zwanego hurmą, hebankiem, persymoną czy szaronem. Hurma naturalnie występuje głównie w Azji i tropikalnym oraz subtropikalnym klimacie Ameryki Południowej. Tylko niektóre z odmian hurmy dają jadalne owoce. Jednymi z najbardziej rozpowszechnionych owoców są owoce hurmy wschodniej, czyli właśnie kaki. Hurma wschodnia pochodzi z Chin, a uprawiana jest najczęściej też w Japonii, Korei i cieplejszych rejonach Azji Środkowej, a także w Kalifornii, Brazylii i Południowej Europie.

Owoc kaki wizualnie przypomina pomarańczowego pomidora. Jest podobnej wielkości, ma okrągły kształt, a na górze znajduje się szypułka. Po przekrojeniu widać zwarty, ale soczysty, lekko galaretowaty miąższ. Często widoczne są też niewielkie przebarwienia, jednak nie ma to wpływu na smak ani ogólną jakość owocu. W smaku kaki trudno porównać do jakiegokolwiek innego owocu, który znaleźć można na lokalnych targach czy w supermarketach. Jest słodki, nawet nieco landrynkowy. Może odrobinę przypominać smak śliwki. Owoce kaki stają się jadalne przed uzyskaniem pełnej dojrzałości. Po zerwaniu dojrzewają i zyskują wyjątkowy smak. Jednak poza walorami smakowymi, owoc kaki wykazuje także szerokie właściwości prozdrowotne.

Owoc kaki – skład

Kaki właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartym w nim składnikom, do których należą:

  • Witamina A – wzmacnia układ immunologiczny, przyczynia się do produkcji przeciwciał i chroni organizm przed wirusami, grzybami i bakteriami. Ponadto przyczynia się do poprawy stanu zdrowia skóry – wpływa na zmniejszenie zmarszczek i przebarwień, stymuluje produkcję kolagenu. Wzmacnia włosy i paznokcie. Hamuje działanie wolnych rodników, które atakują wszystkie komórki organizmu.
  • Witamina E – jest niezwykle skutecznym antyoksydantemf (neutralizuje działanie wolnych rodników), zwiększa zdolność komórek do wiązania cząsteczek wody, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i blizn. Wzmacnia działanie układu immunologicznego. Poprawia krążenie krwi i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Wspiera aktywność kwasów omega 3.
  • Witamina K – chroni organizm przed działaniem bakterii i grzybów. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
  • Witaminy z grupy B (B5, B6, B9) – przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Wpływają na poprawę samopoczucia, a także procesów zapamiętywania i koncentrację. Przyczyniają się do przeciwdziałania depresji. Podnoszą sprawność układu immunologicznego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, reguluje gospodarkę wodną organizmu, podnosi odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia się organizmu, pomaga w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo, ułatwia absorpcję żelaza, wzmacnia naczynia krwionośne, włosy, zęby.
  • Minerały, takie jak sód, potas, wapń, fosfor, magnez – pierwiastki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu immunologicznego, mięśniowo-kostnego, nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Kaki – właściwości zdrowotne

Owoc kaki wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne:

  • Wspomaga walkę z białaczką – wyciąg z owoców kaki może wywoływać apoptozę komórek białaczki (ich śmierć).
  • Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. W związku z tym persymonę mogą spożywać osoby, które cierpią np. na miażdżycę.
  • Chroni wzrok i poprawia zdolność widzenia, szczególnie po zmroku. Ponadto kaki zmniejsza prawdopodobieństwo zwyrodnienia plamki żółtej, będącej główną przyczyną utraty wzroku.
  • Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie – głównie za sprawą zawartych w owocu witamin.
  • Działa antybakteryjnie – od wieków kaki wykorzystuje się w medycynie chińskiej do leczenia ukąszeń węży, a także do łagodzenia podrażnień skóry.
  • Pomaga obniżać ciśnienie – w medycynie chińskiej wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także liście. Przyrządzony z nich napar obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza jej krzepliwość.
  • Podnosi odporność na infekcje, może być stosowana pomocniczo w leczeniu grypy czy przeziębienia.

Kaki – kalorie i właściwości odżywcze

Persymona jest owocem o średniej kaloryczności. W 100 gramach znajduje się około 70 kalorii, które pochodzą niemal w 100 procentach z węglowodanów.

Kaki zawiera także dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości. Poza tym owoce bogate są w cukier, dlatego nie poleca się ich osobom chorującym na cukrzycę. Duże ilości kaki nie są zalecane także podczas diet mających na celu redukcję wagi.

Jak obrać kaki i jak je jeść

Kupując kaki (najczęściej dostępne w supermarketach), warto zwracać uwagę na owoce, które mają nasyconą, pomarańczową barwę oraz zielone liście. Nie poleca się kupowania owoców, które nie mają szypułki. Skórka powinna być gładka i połyskująca.

Persymona nadaje się do jedzenia zarówno w postaci surowej, jak i suszonej czy kandyzowanej. Owoce można przyrządzać z nich konfitury, musy i sosy, dodawać do wypieków, lodów czy innych deserów, a także do dań głównych.

Przed spożyciem kaki, należy je oczywiście umyć i pozbyć się liści. Owoce z miękką skórką (po jej dokładnym oczyszczeniu) można jeść w całości. Osoby, które preferują jedzenie persymony bez skórki, mogą obrać ją nożem lub wydrążyć miąższ łyżką. Nie ma konieczności wycinania żadnych części znajdujących się wewnątrz owocu – kaki nie ani gniazd nasiennych, ani pestek.

Zobacz film: Czy dieta musi  być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
159
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?