Polub nas na Facebooku
Czytasz: "Każde zaczerwienienie skóry należy traktować jak oparzenie" - o skutkach  opalania mówi Ewa Kaniowska, dermatolog
menu
Polub nas na Facebooku

"Każde zaczerwienienie skóry należy traktować jak oparzenie" - o skutkach  opalania mówi Ewa Kaniowska, dermatolog

oparzenie słoneczne

apomares GettyImages.

Opalona skóra to marzenie wielu kobiet. Jednak droga do osiągnięcia upragnionego brązu często usłana jest… oparzeniami. Co właściwie kryje się pod tym pojęciem i jakie są konsekwencje opalania - odpowiada Ewa Kaniowska, dermatolog.

Wystarczy chwila nieuwagi, a czerwoną i piekącą opaleniznę mamy gwarantowaną. Niewystarczająca ilość kremu z filtrem, balsam ze zbyt niską ochroną, wystawianie się na promieniowanie słoneczne w czasie, gdy jest ono najsilniejsze… Cóż, jeśli wydaje ci się, że jedyną konsekwencją takich działań jest nieestetyczny wygląd skóry czy jej ewentualne łuszczenie, to jesteś w błędzie. Nasz ekspert ostrzega bowiem, że regularne doprowadzenie do nawet delikatnych poparzeń, może przynieść naprawdę groźne skutki.

Przeczytaj też: Poparzenia słoneczne: 5 olejków eterycznych, które złagodzą pieczenie i nawilżą skórę

Oparzenie słoneczne – czym jest?

Każde zaczerwienienie skóry możemy traktować jako mikro, ale jednak poparzenie skóry – tłumaczy Ewa Kaniowska, dermatolog.

Zastanawiasz się, dlaczego skóra niektórych szybciej staje się czerwona? Jak mówi nasz ekspert opalenizna i jej kolor związane są z obroną organizmu przed promieniowaniem słonecznym. Kluczowe jest tu tak zwane przystosowanie. Co to znaczy? Dermatolog wyjaśnia, że mieszkaniec północnej części naszego globu ma znacznie mniejszy kontakt ze słońcem, w związku z czym będzie miał on jaśniejszą karnację, aniżeli obywatel z Południa, który częściej może zażywać kąpiele słoneczne. A zatem, organizmy ludzi zamieszkujących Afrykę czy regiony dookoła równika będą wytwarzać więcej barwnika i staną się znacznie bardziej odporne na działanie promieni UV.

Przeczytaj też: Olejek do opalania – jaki wybrać? Naturalne olejki do opalania

Oparzenia słoneczne – jakie są konsekwencje?

Dermatolog ostrzega również, że na oparzenia – nawet te najmniejsze – trzeba bardzo uważać. Nawet niewielkie zaczerwienienia niosą dla naszej skóry pewne następstwa. W „najlepszym scenariuszu” możesz więc liczyć na krótkotrwałe podrażnienie skóry i ewentualne jej łuszczenie. Jeśli jednak spiekłeś tak zwanego raka, w niedalekiej przyszłości zauważysz przebarwienia.

Musimy zdawać sobie sprawę, że jeśli mamy te przebarwienia i regularnie każdego roku będziemy zaczerwieniać się, to wszystko będzie się kumulować i nie dziwmy się, że po 40. czy 50. roku życia zrobimy się cali w plamy – wyjaśnia Ewa Kaniowska.

Warto wiedzieć, że za taki stan odpowiedzialny jest zanikający barwnik (uszkodzone zostają melanocyty, które przestają produkować barwnik). Wszystkiego tego rodzaju zmiany powodują trwałe uszkodzenia skóry, a co za tym idzie – promieniowanie przenika głębiej i w efekcie powoduje zaburzenia rogowacenia. Z tego rodzaju zaburzeń mogą powstać raki skóry, a także zmamiona barwnikowe czy czerniak.

Przeczytaj też: Jak odróżnić pieprzyk od czerniaka? Czym jest dermatoskopia?

Dobrze mieć również świadomość, że nadmierne opalanie, a także wystawianie się na słońce w „złych godzinach”, czyli między 12:00 a 15:00, powoduje zmarszczki. Mogą je na swojej twarzy (głównie na policzkach) zobaczyć osoby już po 30. roku życia, które namiętnie korzystały też z solarium. Tego rodzaju zmiany będą znakiem dla dermatologa, że dany pacjent może w przyszłości zachorować na nowotwór.

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj całej naszej rozmowy!

Źródło: Zdrowie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?