Olej kukurydziany znany jest przede wszystkim z powszechnego wykorzystania w sztuce kulinarnej. Używany jest podczas gotowania, do sałatek, surówek, majonezów. Ze względu na wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych nie powinno się go podgrzewać do temperatury większej niż 100°C. Dodatkowo znalazł zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii, a zwłaszcza w produktach do pielęgnacji włosów. Stanowi doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu oleinowego i linolowego.
Olej kukurydziany – wiadomości ogólne
Olej kukurydziany tłoczony jest z zarodków kukurydzianych separowanych podczas przemiału ziarna kukurydzy. Zalicza się go do olejów schnących. Nazywany bywa olejem z kiełków kukurydzy. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Nierafinowany olej kukurydziany ma kolor pomarańczowy, zaś kiedy przeszedł ten proces, jest bardziej żółto-złocisto-pomarańczowy. Nierafinowane oleje często nie są tak klarowne jak oleje rafinowane i mają krótszy okres przydatności do spożycia. Dodatkowo szybko ulegają procesowi utleniania. Najlepiej kupować je w ciemnej, szklanej butelce, gdyż ograniczenie działania światła istotnie spowalnia ten proces.
Za butelkę 500 ml oleju z kukurydzy zapłaci się około 18 zł.
Olej kukurydziany – wartość odżywcza
Wartości odżywcze oleju z kukurydzy w 100 g produktu przedstawiają się następująco:
- wartość energetyczna 900 kcal,
- tłuszcz 100 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 55 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 28 g,
- węglowodany 0 g,
- białko 0 g,
- błonnik 0 g.
Zawiera 55–65% kwasu linolowego, 29% kwasu oleinowego, 12–14% kwasu palmitynowego i 4% kwasu stearynowego.
Olej kukurydziany – właściwości prozdrowotne
Olej kukurydziany znany jest z cennych właściwości leczniczych. To bogate źródło fitosteroli, których zawartość wynosi około 800–1000 mg/100g. Związki te skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają powstawaniu złogów miażdżycowych, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego. Dodatkowo ze względu na nie olej z zarodków kukurydzy wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stanowi częsty element leków stosowanych w leczeniu przerostu gruczołu krokowego.
Olej kukurydziany dostarcza cennych dla zdrowia substancji, takich jak tokoferol, czyli jedna z form witaminy E i karotenu, który jest prowitaminą dla witaminy A. Zapobiegają one zjawisku stresu oksydacyjnego w komórkach, chronią organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Wykazują działanie antyoksydacyjne i podnoszą ogólną odporność organizmu. Witamina E jako silny przeciwutleniacz ma zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dodatkowo olej z kukurydzy zawiera witaminy: A, K, C, D, E i z grupy B oraz składniki mineralne, jak: potas, żelazo, magnez, sód, wapń, cynk.
Olej kukurydziany w przemyśle kosmetycznym
Olej kukurydziany znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stanowi składnik preparatów wykorzystywanych do pielęgnacji każdego typu skóry, w tym nawet skóry tłustej, dojrzałej, suchej, mieszanej, wrażliwej, zmęczonej. Dzięki niemu skóra staje się odżywiona, uelastyczniona, ujędrniona. Dodatkowo łagodzi stany zapalne i poprawia mikrokrążenie w skórze. Ma też działanie łagodzące i kojące. Co więcej eliminuje problem łuszczycy i łagodzi podrażnienia. Olej ten sprawdzi się też do olejowania paznokci – nawilży je, wzmocni, odżywi, wygładzi.
Olej kukurydziany jest powszechnie stosowany na włosy. Używa się go podczas zabiegu olejowania. To popularna metoda pielęgnacyjna włosów, którą z powodzeniem można wykonać samodzielnie w domu. Zawarty w oleju kukurydzianym kwas palmitynowy zmiękcza je i wygładza, kwas linolowy hamuje łamliwość włosów, kwas stearynowy chroni przed uszkodzeniami. Dodatkowo olej ten dodaje włosom blasku, uelastycznia kosmyki, ułatwia rozczesywanie, nawilża skórę głowy, przyspiesza wzrost włosów, zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia cebulki. Włosy stają się dzięki niemu bardziej podatne na układanie. Olej z kukurydzy przeciwdziała nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów, gdyż reguluje wydzielania sebum. Łagodzi podrażnienia spowodowane szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi, zanieczyszczeniami środowiska zewnętrznego i częstymi zabiegami fryzjerskimi.
Jakie oleje korzystnie działają na naszą skórę? Odpowiedź na filmie:
Bibliografia:
1. Sułek M.W., Małysa A., Pytlas K., Ocena jakościowa kremów zawierających oleje roślinne: sojowy, z pestek winogron, kukurydziany, „Towaroznawcze Problemy Jakości”, 2006, 4, s. 75-89.
2. Pińczuk G., Klimek-Kopyra A., Pustkowiak H., Zając T., Porównanie zawartości i wydajności oleju w zależności od sposobu nawożenia oraz klasy wczesności i typu ziarna mieszańców kukurydzy, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2011, 5(78), s. 47–61.