Inspektorzy od żywności – co to za program?
Grupa inspektorów stoi na straży dobrego jedzenia i zdradza, na co powinni uważać konsumenci. Chodzi o to, by mieć maksimum pewności, kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. W programie nie zabraknie porad, jak wybierać zdrową żywność w dobrej cenie i jak uodpornić się na komunikaty speców od marketingu.
Przeczytaj też: Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
Zepsute potrawy, niedogotowane dania, przeterminowane składniki i mnóstwo chemii – to jedne z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Brytyjscy Inspektorzy od żywności skontrolują więc jakość pożywienia i bez skrupułów zamkną każdy lokal, nie spełniający wymogów sanitarnych. Zajrzą do każdej szafki, sprawdzą każdą potrawę i napój. Pokażą, czym się ryzykuje jedząc poza domem. A
Co konkretnie wezmą pod lupę? Eksperci sprawdzą między innymi podrabiany alkohol. Jest on bardzo niebezpieczny, ponieważ spożyty może spowodować wymioty, ślepotę lub nawet… śmierć. Zawiera chemikalia przemysłowe, które nawet w małej ilości są niebezpieczne dla naszego życia. Dodajmy, że przeciętny człowiek nie jest w stanie odróżnić podrobionej butelki od firmowej. Inspektorzy dają rady i wskazówki, na co powinniśmy zwrócić uwagę. Zaniepokoić mogą nas: błędy i literówki na etykietach, nierówna lub źle wydrukowana i niestarannie naklejona na butelkę etykieta, mniejszy lub większy niż zazwyczaj poziom napełnienia butelki. Wszystko to wskazuje na podróbkę!
Przeczytaj też: Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 2020 - opis i zalecenia
Inspektorzy skontrolują też przeciętną, domową kuchnię. Co okaże się czystsze: zlew czy muszla klozetowa? Podpowiedzą też, jak postępować, by utrzymać naszą kuchnię w higienicznej czystości.
Program „Inspektorzy od żywności” emitowany jest w każdą niedzielę, po trzy odcinki od godziny 11:20. Zapraszamy!