Polub nas na Facebooku
Czytasz: Od 5 lipca konsumenckie niedziele w Discovery Life!
menu
Polub nas na Facebooku

Od 5 lipca konsumenckie niedziele w Discovery Life!

materiały prasowe

Czy jesteśmy oszukiwani przez branżę spożywczą? Odpowiedź na to pytanie możesz znaleźć w niedzielne przedpołudnia na kanale Discovery Life! Od 5 lipca prowadzący program „Inspektorzy od żywności” będą sprawdzać jakość pożywienia i wezmą pod lupę branżę spożywczą.

Inspektorzy od żywności – co to za program?

Grupa inspektorów stoi na straży dobrego jedzenia i zdradza, na co powinni uważać konsumenci. Chodzi o to, by mieć maksimum pewności, kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. W programie nie zabraknie porad, jak wybierać zdrową żywność w dobrej cenie i jak uodpornić się na komunikaty speców od marketingu.

Przeczytaj też: Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Zepsute potrawy, niedogotowane dania, przeterminowane składniki i mnóstwo chemii – to jedne z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Brytyjscy Inspektorzy od żywności skontrolują więc jakość pożywienia i bez skrupułów zamkną każdy lokal, nie spełniający wymogów sanitarnych. Zajrzą do każdej szafki, sprawdzą każdą potrawę i napój. Pokażą, czym się ryzykuje jedząc poza domem. A

Co konkretnie wezmą pod lupę? Eksperci sprawdzą między innymi podrabiany alkohol. Jest on bardzo niebezpieczny, ponieważ spożyty może spowodować wymioty, ślepotę lub nawet… śmierć. Zawiera chemikalia przemysłowe, które nawet w małej ilości są niebezpieczne dla naszego życia. Dodajmy, że przeciętny człowiek nie jest w stanie odróżnić podrobionej butelki od firmowej. Inspektorzy dają rady i wskazówki, na co powinniśmy zwrócić uwagę. Zaniepokoić mogą nas: błędy i literówki na etykietach, nierówna lub źle wydrukowana i niestarannie naklejona na butelkę etykieta, mniejszy lub większy niż zazwyczaj poziom napełnienia butelki. Wszystko to wskazuje na podróbkę!

Przeczytaj też: Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 2020 - opis i zalecenia

Inspektorzy skontrolują też przeciętną, domową kuchnię. Co okaże się czystsze: zlew czy muszla klozetowa? Podpowiedzą też, jak postępować, by utrzymać naszą kuchnię w higienicznej czystości.

Program „Inspektorzy od żywności” emitowany jest w każdą niedzielę, po trzy odcinki od godziny 11:20. Zapraszamy!

Źródło: Discovery Life

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?