Polub nas na Facebooku
Czytasz: Objadanie się słodyczami z lukrecją może doprowadzić do zgonu?
menu
Polub nas na Facebooku

Objadanie się słodyczami z lukrecją może doprowadzić do zgonu?

Getty Images/ dstaerk

Lukrecja jest ziołem wykorzystywanym w medycynie naturalnej, a także - ze względu na swój charakterystyczny aromat i bardzo słodki smak - w cukiernictwie. Niestety, jedzenie jej w nadmiarze może spowodować tragiczne powikłania sercowo-naczyniowe.

Tak było w przypadku 54-letniego Amerykanina ze stanu Massachusetts, który przez tydzień zjadał półtorej paczki żelków z lukrecją. Mężczyzna doznał nagłego zatrzymania akcji serca i zmarł. Wcześniej, jak informuje serwis BBC, nie miał on żadnych problemów z układem krążenia.

Przeczytaj też: Lukrecja – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Amerykanin zmarł z powodu objadania się czarną lukrecją?

Lekarze, którzy zajęli się przypadkiem zmarłego miłośnika lukrecjowych żelków, tłumaczą, że do śmierci człowieka mógł przyczynić się kwas zawarty w lukrecji. Badania wykazały bowiem, że właśnie aktywny składnik tej rośliny może powodować nadciśnienie, hipokaliemię, zasadowicę metaboliczną, śmiertelne zaburzenia rytmu serca, a także niewydolność nerek. Wszystkie te schorzenia stwierdzono u 54-latka.Przypadek mężczyzny opisano w czasopiśmie medycznym New England Journal of Medicine.

Jak czytamy w BBC, pacjent zmienił niedługo przed śmiercią rodzaj spożywanych słodyczy  - przeszedł z czerwonych, owocowych cukierków na te z czarną lukrecją. Dr Andrew Lundquist zaznaczył w swoim raporcie, że dalsze dochodzenie ujawniło niedawną zmianę słodyczy i właśnie to uznaje się za prawdopodobną przyczynę jego hipokaliemii (zbyt niskie stężenie potasu we krwi).

Kwas lukrecjowy – co to takiego?

Kwas lukrecjowy jest głównym składnikiem korzenia lukrecji. Ma słodki smak i jest używany głównie jako emulgator i środek żelujący w produkcji żywności czy kosmetyków. Skutkiem ubocznym jego spożywania może być właśnie obniżenie poziomu potasu we krwi. Warto wiedzieć, że taki stan wpływa na równowagę płynów ustrojowych i funkcjonowanie nerwów. Zbyt częste spożywanie tego kwasu może doprowadzić do problemów z ciśnieniem, arytmią, a nawet śmierci, co udowadnia przypadek Amerykanina. Kwas lukrecjowy może też doprowadzać do niekorzystnych interakcji z lekami zapisywanymi na receptę. 

Przeczytaj też: "Największą szkodę w słodyczach wywołuje nadmiar niezdrowych tłuszczów". Z dietetykiem rozmawiamy, jak oduczyć się jeść łakocie.

Zobacz też, co naprawdę znajduje się w żelkach. 

Źródło: x-news


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
55
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?