Zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu
- Bakłażan - 150 g
- Bulion warzywny - 300 g
- Cebula - 1 mała sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Marchew - 1 sztuka
- Ziemniak - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki
- Oliwki czarne marynowane - 6 sztuk
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Pomidory w puszce - 120 g
- Przyprawa oregano - szczypta
- Przyprawa tymianek - szczypta
- Soczewica nasiona - 2 łyżki
- Sól - szczypta
Przygotowanie:
Czerwony ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później nagrzej piekarnik do 125 stopni. Potem umyj wszystkie warzywa i pokrój w cienkie plastry. Czosnku nie obieraj z łupinek. Przygotowane składniki ułóż następnie na blasze wyłożonej folią. Dalsze kroki? Wszystko posól i polej cienkim strumieniem oliwy, a następnie obsyp czarnymi oliwkami. Piecz około 45 minut. W tym czasie w niewielkim garnku ugotuj czerwoną soczewicę (rób to do czasu, aż zacznie się rozpadać). Później ją odcedź. Następnie obierz czosnek z łupinek, a upieczone warzywa delikatnie zsuń do dużego garnka. Dodaj do naczynia również soczewicę, pomidory, zioła i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dolej bulionu i zmiksuj całość. Danie podawaj z ryżem.
Zobacz film: Wysiej warzywa już dziś i ciesz się nimi na wiosnę. Łukasz Skop radzi