Bakłażan jest powszechnie używany w kuchni i może być przyrządzany na rozmaite sposoby. Wykorzystuje się go jako składnik leczo, grilluje czy zapieka. Stanowi bazę dla dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Bakłażan to źródło błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, których najwięcej jest w jego skórce. To znakomity afrodyzjak, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu LDL.
Bakłażan – pochodzenie i wygląd
Bakłażan, znany też jako oberżyna, to zwyczajowa nazwa owocu psianki podłużnej (z łac. Solanum melongena), czyli rośliny z rodzaju psianka i rodziny psiankowatych. Nieco mniej popularne określenia stanowią jajko krzewiaste, gruszka miłosna, bakman. Roślina pochodzi z Egiptu, Indii, Arabii, Afryki, zaś jej uprawa w Polsce wymaga zapewnienia specjalnych warunków mikroklimatycznych.
Bakłażan – wartości zdrowotne
Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma cenne właściwości zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje jej działanie antyoksydacyjne, które zawdzięcza zwłaszcza nasunin. Ten przeciwutleniacz wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Innym antyoksydantem zawartym w skórce bakłażana jest antocyjanami, który obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo wykazuje właściwości antyalergicznie, przeciwwrzodowe, przeciwgrzybicze. Oberżyna wpływa też pozytywnie na układ krążenia – zapobiega krwawieniom oraz obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi i tzw. złego cholesterolu LDL. Działa detoksykacyjnie przez co jej spożywanie zaleca się zwłaszcza podczas antybiotykoterapii. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego poprawia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości flawonoidów działa rozkurczowo i rozluźniająco na układ trawienny. Bakłażan to też afrodyzjak. Jego miąższ zawiera argininę, która wspomaga potencję i poprawia sprawność seksualną.
Bakłażan – wartości odżywcze
Bakłażan to lekkostrawny i niskokaloryczny owoc, gdyż 100 g dostarcza tylko 24 kcal, 0,98 g białka, 0,18 g tłuszczu, 5,88 g węglowodanów, 3,4 g błonnika pokarmowego. Bakłażan stanowi doskonałe źródło witamin, w tym: A, E, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Zawiera również sporo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź, selen.
Bakłażan – przepisy
Bakłażan jest powszechnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Stanowi istotny składnik wielu potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Jak zatem przygotować bakłażana? Używa się go do zapiekanek, jak grecka moussaka, warzywnych gulaszy, jak leczo, sosów do spaghetti. Doskonale smakuje zapiekany czy grillowany. Bakłażany można też zamarynować.
Zobaczcie przepisy na zdrowe potrawy bez użycia soli, które przygotowywano w programie 36,6:
Bakłażan faszerowany
Pierwszą propozycją jest bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami. Składniki: 1 bakłażan, 1 czerwona cebula, 1 mozarella, 2 łyżki oliwy, 5 pomidorów koktajlowych, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i papryki chili, kilka listków bazylii. Po umyciu bakłażana przekrawa się wzdłuż na pół i wydrąża środek. Następnie miąższ, jak i resztę bakłażana soli się i odkłada na kwadrans, po czym opłukuje się z soli i osusza. Takie działanie zapewni, że oberżyna nie stanie się gorzka. Na patelnię wlewa się oliwę, dodaje pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Po zeszkleniu dodaje się pokrojony w kostkę miąższ i bazylię. Tak przygotowanym farszem wypełnia się połówki bakłażana i piecze przez około 30 minut w temperaturze 180ᵒC. Po upływie 25 minut danie wyciąga się na chwilę, żeby dodać pokrojoną w plastry mozzarellę i podzielone na pół pomidory koktajlowe. Bakłażan nadziewany może być także wieprzowym mielonym mięsem z pomidorami, ryżem i kurczakiem, boczkiem i pieczarkami.
Grillowany bakłażan
Grillowane bakłażany są bardzo częstą przystawką podczas letnich spotkań. Do ich przygotowania potrzebne są: 1 bakłażan, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki rozgniecionego czosnku, szczypta soli, oregano, tymianku, czarnego pieprzu. Na początku przyrządza się marynatę. Należy zmieszać ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki oprócz bakłażana. Oberżynę po umyciu kroi się wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich smaruje się marynatą i odkłada na 10–15 minut. Po tym czasie kładzie się na rozgrzanego grilla i grilluje przez 7 minut każdą ze stron. Na 3–4 minuty przed ściągnięciem z grilla na bakłażana można położyć starty żółty ser.
Smażony bakłażan
Bakłażana można przyrządzić też z patelni. Po umyciu i pokrojeniu wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm bakłażana zanurza się w roztrzepanym jajku i obsypuje bułką tartą, a następnie kładzie na rozgrzanej patelni z oliwą. Niestety smażony bakłażan jest ciężkostrawny i kaloryczny, ponieważ doskonale wchłania tłuszcz.
Pasta z bakłażana
Kolejną propozycją jest pasta z bakłażana, do przyrządzenia której potrzebne są: 1 bakłażan, 2 ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu, ½ łyżeczki oliwy. Bakłażana po umyciu i osuszeniu piecze się przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180ᵒC. Po ostudzeniu łyżką wydrąża się miąższ, do którego dodaje się czosnek i przyprawy, a następnie blenduje się na gładką masę.