Zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami
- Bakłażan - 300 g
- Cebula - 1 mała sztuka
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Olej kokosowy - 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Pomidor - 1 duża sztuka
- Przyprawa bazylia - 1 łyżeczka
- Przyprawa curry, czosnek i chili - szczypta
- Przyprawa papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Rosół - 330 g
- Wołowina, mięso mielone - 150 g
Sposób przygotowania:
Od czego zacząć? Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chili i curry. Później dodaj zmieloną wołowinę i smaż, aż się zetnie. Następnie dodaj posiekanego pomidora, obranego ze skórki. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż go łyżką, zostawiając skórę i miąższ o grubości 5mm. Wydrążony miąższ pokrój i dodaj do mięsa. W dalszej kolejności podlej całość rosołem i duś do miękkości i odparowania płynu. Później dopraw wędzoną papryką, pieprzem i bazylią. Przygotowany farsz przełóż do bakłażanowych połówek i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 20minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz film: Bakłażanowa kuchnia Samar