Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami - przepis na zdrowe danie
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami - przepis na zdrowe danie

Getty Images

Niedzielny obiad zaplanowany? Jeśli nie, spokojnie – przychodzimy z pomocą. A konkretniej rzecz ujmując nasza dietetyczka, która przygotowała dla nas przepis na zdrowy i pyszny posiłek z bakłażanem w roli głównej. Zainteresowani?

Zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami

  • Bakłażan - 300 g
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Olej kokosowy - 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Pomidor - 1 duża sztuka
  • Przyprawa bazylia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa curry, czosnek i chili - szczypta
  • Przyprawa papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Rosół - 330 g
  • Wołowina, mięso mielone - 150 g 

Sposób przygotowania:

Od czego zacząć? Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chili i curry. Później dodaj zmieloną wołowinę i smaż, aż się zetnie. Następnie dodaj posiekanego pomidora, obranego ze skórki. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż go łyżką, zostawiając skórę i miąższ o grubości 5mm. Wydrążony miąższ pokrój i dodaj do mięsa. W dalszej kolejności podlej całość rosołem i duś do miękkości i odparowania płynu. Później dopraw wędzoną papryką, pieprzem i bazylią. Przygotowany farsz przełóż do bakłażanowych połówek i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 20minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Zobacz film: Bakłażanowa kuchnia Samar

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
5
Polecamy
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
#ObiadNaZdrowie:
zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad
#ObiadNaZdrowie: zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad TVN zdrowie
Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego.
Wypróbuj przepisy dietetyczki
Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki Dzień Dobry TVN
Bigos z cukinii.
Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian
Bigos z cukinii. Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Wrzody na pośladkach – czym są i jak się ich pozbyć?
Wrzody na pośladkach – czym są i jak się ich pozbyć?
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby